Ce i-o fi venit lui Johannis?

octombrie 14, 2009 0

Din respectat primar de capitală culturală europeană să te dai candidat independent la funcţia de premier la braţ cu Crin Antonescu (mai treacă, meargă), cu Geoană (?!), cu Năstase Adrian (??!!) şi cu V.Hrebenciuc (???!!!) ?
Să-şi fi zis Johannis că ţara e în primejdie să rămînă neguvernată, încît a luat azi drumul Bucureştiului la invitaţia opoziţiei întregite cu PSD-ul lui Geoană? Sau îl bate vreun gînd către ceva mai sus, cum am auzit vorbindu-se, încît discuţiile despre premierat sînt o primă ieşire în faţă, ca să se gîndească lumea la el în postură de candidat la ceva?
Altfel, ştiindu-l om chibzuit, nu-mi vine să cred că Johannis e gata să-i părăsească pe sibieni doar pentru gloria de a conduce cîteva luni un guvern de tehnocraţi. Chiar dacă primarul Sibiului tocmai ce a declarat, cam cu jumătate de gură, că acceptă să facă pe premierul doar pînă la alegeri. Mai ales că Băsescu, chiar dacă s-o fi gîndit la el ca la o variantă de independent, probabil că nu-l va accepta în maniera în care vor s-o facă PNL, PSD şi UDMR. Adică să i-l bage pe gît, cu ameninţarea că dacă nu acceptă propunerea lor, îl dau pe mîna Curţii Constituţionale.
Oricît de interpretabilă ar fi Constituţia pentru cei care vor să i-l impună  pe Johannis lui Băsescu, cel care desemnează premierul rămîne tot preşedintele. Şi chiar dacă fostul marinar şi-a luat distanţă de PDL în ultima vreme, să nu ne închipuim că va face un gest politic echivalent cu arătarea spatelui partidului din care a plecat.
Johannis va fi aşadar numele cu care se vor duce în această seară la negocierile de la Cotroceni, PNL, PSD şi UDMR. Dacă Băsescu  va accepta să-l desemneze premier, asta ar echivala pentru preşedinte cu recunoaşterea unei a doua înfrîngeri, după căderea guvernului Boc. Ceea ce nu i-ar pica deloc bine în campania electorală. Aşa că în această seară mai mult ca sigur Traian Băsescu va pune şi el un nume pe masa negocierilor.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.