Ce mai vrem şi noi de la voi?

octombrie 1, 2009 0

Acum aproape 20 de ani libertatea de expresie era celebrată drept cea mai preţioasă achiziţie după îndepărtarea regimului Ceauşescu. Astăzi, opinia, analiza, datul cu părerea în general, constituie un sport dispreţuit de toată lumea. Cum s-a întîmplat asta, de ce? Nu vom enumera vinovaţii, dar vom spune doar că scopul clar al siteului VoxPublica este să reînvie gustul pentru dezbatere adevărată.
Datul cu părerea rămîne un sport la fel de nobil ca acum 20 de ani, chiar dacă a fost mînjit de mulţi. Asta e credinţa noastră şi sperăm să reînviem gustul pentru argumentaţie, pentru luptă dreaptă în idei, pentru interviuri sau analize corecte şi scormonitoare. Cum s-a întîmplat că nu mai avem chef  să facem politică? Ne-au învins cîţiva guralivi, am cedat în faţa circului? Noi putem s-o facem cum trebuie. Politica, filozofia cetăţii, e dreptul fiecăruia dintre noi. Şi e un drept pe care trebuie să-l exercităm mai ales acum, cînd toată lumea pare să fi înţeles din democraţia vestică doar dreptul de a face un împrumut la bancă!
Ar trebui să mai lăsăm din blazare. Dacă politicienii ne dezamăgesc, trebuie să le-o spunem astfel încît să conteze. Dacă toate realităţile din jur dezamăgesc, poate e timpul să ne amintim cum era acum 20 de ani sau poate cum le era celor mai vîrstnici acum 50 de ani. Lamentaţia naţională a luat locul dezbaterilor, criticilor şi exprimării opiniei cu demnitate. Libertatea de expresie a ajuns libertatea de lamentaţie. Pe noi nu ne interesează aşa ceva.
Opinie nu înseamnă populism plîngăcios. Înseamnă şi bucuria de a comunica, ba chiar de a te certa pe un teren cu reguli clare şi arbitri corecţi. Veţi găsi aici ton apocaliptic atunci cînd chiar e necesar, ironie şi umor atunci cînd circul atinge cote îngrijorătoare.
Au dreptul să vorbească toţi aceia pe care îi dispreţuim, dar vă reamintim că avem şi noi dreptul să ripostăm. Clişee exasperante precum “sînt toţi o apă şi un pămînt”, “toţi fură” etc. nu duc nicăieri. Poate în veşnica fundătură a blazării balcanice. Sperăm să vă recuperaţi vitalitatea critică împreună cu noi. Navigare plăcută!
VoxPublica

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.