Ce planuri are Iohannis cu Maia Sandu? O vizită la București, într-un moment dificil pentru România

Ce planuri are Iohannis cu Maia Sandu? O vizită la București, într-un moment dificil pentru România

noiembrie 20, 2021 0

Președintele României, Klaus Iohannis, o va primi marți, 23 noiembrie 2021, la Palatul Cotroceni, pe Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu ocazia vizitei oficiale pe care aceasta o efectuează în țara noastră la invitația Președintelui României, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

„Vizita are loc în contextul celebrării în acest an a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale, reprezentând un foarte bun prilej de reconfirmare a relației speciale, privilegiate, de Parteneriat Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, bazate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie, oferind totodată ocazia de a evalua stadiul implementării deciziilor convenite cu prilejul întrevederilor anterioare la nivel de șef de stat – de la Chișinău, din 29 decembrie 2020 și din 27 august 2021, precum și de la București, din 20 aprilie 2021.

Consultările politice ale Președinților Klaus Iohannis și Maia Sandu vor consolida cooperarea bilaterală excelentă și substanțială la nivel politic, economic și sectorial și vor stimula avansarea proiectelor comune de interes strategic în domeniile energie, transporturi, sănătate, educație sau societate informațională, cu accent pe proiectele menite să conecteze Republica Moldova cu spațiul Uniunii Europene, prin intermediul României, și să aducă beneficii reale și concrete tuturor cetățenilor Republicii Moldova. De asemenea, discuțiile se vor concentra pe măsurile de susținere aprofundată de către România a proceselor de modernizare și de implementare a reformelor democratice promovate de Președintele și Guvernul Republicii Moldova, precum și a eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova”, se mai precizează în comunicat.

Relațiile foarte bune între București și Chișinău, care au luat avânt în vremea administrațiilor Băsescu și Iohannis, pot schimba multe decizii politice majore, pe ambele maluri ale Prutului.

Faptul că Maia Sandu, foarte iubită și în România, vine la București într-un moment de criză majoră, care l-a afectat puternic pe omologul său, arată că există planuri comune de susținere reciprocă între ambii lideri ai celor două țări românești.

Un astfel de parteneriat poate ascunde surprize pentru viitorul politic pe termen scurt, în România, dar și în Republica Moldova.

Un lucru e cert, totuși: vizita Maiei Sandu la București este o mână întinsă de aceasta lui Klaus Iohannis, aflat într-un moment dificil al carierei acestuia.

De ce ar face Maia Sandu asta? De ce să fie ea un fel de ”agent de PR” al președintelui României?

Simplu: pentru că un parteneriat atât de puternic cum este cel dintre România și Republica Moldova se bazează pe susținerea reciprocă a stâlpilor puterii pro-europene din ambele state, inclusiv în situații dificile.

Când a fost greu pentru Maia Sandu în bătălia cu forțele pro-ruse, au fost Klaus Iohannis și sistemul euroatlantic din România cei care au ajutat-o pe câștigătoarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

Acum, a venit rândul Maiei Sandu să întoarcă serviciul. Este nu doar o cutumă a frăției dintre cele două state-surori, ci și o regulă nescrisă a legăturii de sânge românesc.

Pe fondul acesta, nu este exclus ca Maia Sandu să joace un rol tot mai vizibil în politica românească, așa cum a jucat Traian Băsescu pe cea moldovenească, în vremea sa.

 

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.