Cea mai bună analiză. Valeriu Stoica: PNL, USRPLUS, președintele – TOȚI au greșit. Orban nu e alternativă

Cea mai bună analiză. Valeriu Stoica: PNL, USRPLUS, președintele – TOȚI au greșit. Orban nu e alternativă

septembrie 7, 2021 0

Fostul lider al PNL și fost ministru al Justiției a comentat la Digi 24 situația provocată de criza din coaliția guvernamentală. Valeriu Stoica a identificat mai multe greșeli majore comise de toți actorii politici de la putere: ministrul Justiției Stelian Ion, PNL, USRPLUS, premierul Cîțu, președintele Iohannis.

Despre Stelian Ion

”A ignorat rolul procurorului general al Parchetului ICCJ, a deplasat multă putere către Secţia de procurori a CSM şi l-a ignorat pe preşedinte. E greu de înţeles pentru preşedintele României, care spera să aibă o bună colaborae cu miniştrii, cu majoritatea parlamentară, să vadă că există o încercare de golire a atribuţiilor sale în această privinţă de un ministru, care nu e Tudorel Toader”

Despre Florin Cîțu

”La fel de mare eroare, poate chiar mai mare decât cea comisă de Stelian Ion. Pentru că nu este înţelept să invoci doar procedurile ministeriale guvernamentale când faci revocarea unui ministru. Ca să poţi să faci o revocare de ministru, ai nevoie de suport politic.”

Despre USRPLUS

”Dacă voiau să protesteze, să îşi arate numumulţumirea şi să aibă o reacţie instituţională clară, singura opţiune era demisia, ieşirea din Guvern”, consideră Valeriu Stoica, învocând criza din decembrie 1997, din perioada guvernării Ciorbea, când PD a ieşit de la guvernare, ”nu a făcut moţiune împotriva miniştrilor proprii”.

Despre PNL

”A patra eroare fundamentală a fost făcută de PNL, pentru că, în loc să înţeleagă ce se întâmplă, să înţeleagă că mandatul lui Cîţu este terminat, ca prim-ministru, Florin Cîţu nu mai are nicio şansă ca prim-ministru în România.”

Valeriu Stoica afirmă că PNL avea nevoie de reformă internă şi că nici Orban nu e o alternativă pentru PNL.

Despre Klaus Iohannis

”Are o răspundere mare în această criză. Pentru că dacă Stelian Ion are scuza că e imatur, că nu are experienţa instituţională, dacă PNL a avut o criză de orgoliu, să spunem, preşedintele trebuie să fie lucid şi să vadă la rece care sunt soluţiile posibie. Mai întâi faptul că a sprijinit actul de cezarism, al doilea, al lui Florin Cîţu, nu a fost o decizie înţeleaptă, pentriu că e limpede că a fost un sprijin în această privinţă”

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.