China intervine! Mai este prietenia Xi Jing Ping – Vladimir Putin ”ca o stâncă”?

China intervine! Mai este prietenia Xi Jing Ping – Vladimir Putin ”ca o stâncă”?

martie 8, 2022 0

Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat marţi la ”maximă reţinere” în conflictul din Ucraina şi a afirmat că ţara sa este ”îndurerată să vadă flăcările războiului reizbucnite în Europa”, cel mai puternic mesaj transmis până acum de liderul de la Beijing, informează Reuters, citând media de stat.

Într-o discuţie în format virtual cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz, Xi Jinping a apreciat că aceste trei ţări ar trebui să-şi unească eforturile pentru a sprijini negocieri de pace între Rusia şi Ucraina, a relatat televiziunea de stat CCTV.

Xi a descris situaţia din Ucraina ca îngrijorătoare şi a subliniat că prioritar este să se prevină escaladarea ei sau ”scăparea de sub control”, conform sursei citate.

Preşedintele chinez a mai spus că Franţa şi Germania ar trebui să facă eforturi pentru a reduce impactul negativ al crizei, şi a exprimat preocupări legate de impactul sancţiunilor asupra stabilităţii finanţelor mondiale, aprovizionării cu energie, transporturilor şi lanţurilor de aprovizionare.

China, care a refuzat să condamne acţiunile Rusiei în Ucraina sau să le numească invazie, şi-a exprimat în mod repetat opoziţia faţă de ceea ce descrie ca fiind sancţiuni ilegale împotriva Rusiei.

Totuşi, prietenia Chinei cu Rusia, întărită luna trecută când preşedintele Vladimir Putin a asistat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, în aceeaşi zi în care cele două state au declarat un parteneriat strategic ”fără limite”, a devenit stânjenitoare pentru China pe măsură ce războiului din Ucraina escaladează, notează Reuters, citată de Agerpres.

Ministrul chinez de Externe a calificat ieri prietenia Chinei cu Rusia ”ca o stâncă”, adică una puternică.

În virtutea ei, China refuză încă să condamne agresiunea Rusiei în Ucraina.

Totuși, speranțele Occidentului se îndreaptă acum spre China pentru a intermedia o oprire a războiului, deoarece NATO este privit deja ca dușman de către Vladimir Putin.

China are însă de câștigat din lungirea războiului, care îngroapă economia Rusiei și permite ulterior Chinei să cumpere gaz rusesc la prețuri mult sub cele plătite de Europa Rusiei.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.