Cine aruncă primul cu piatra în Darwin? Au scos critica religiei din programa la filozofie

octombrie 10, 2007 0

Ignoranţa ia formă fanatică în şcolile româneşti şi mai rău e că se începe de sus în jos cu mici modificări care să producă spălarea creierelor mai eficient. Sper ca Remus Cernea să exagereze măcar puţin cu argumentele din scrisoarea trimisă Ministerului Educaţiei.
 
Evoluţionismul trebuie să fie prezent în orice istorie decentă a ideilor. Nu ai cum să înţelegi filozofia modernă fără toate întrebările şi gîndurile antireligioase ale marilor filozofi. Nu poţi înţelege de ce e BOR plină de foşti turnători dacă nu gîndeşti critic despre diverse opiumuri ale popoarelor. Viziunea religioasă capătă monopol discret în educaţie (nici n-ar fi atît de tragic dacă am avea profesori de istorie a religiilor şi nu dogmatici în bun spirit ortodox unde textul nu prea contează şi interpretarea e pentru cîrcotaşi).
 
 
Un cititor al lui Nietzche – sau al cine ştie cărui mare gînditor care elimină revelaţiile religioase din preocupările sale – este cu siguranţă mult mai plăcut şi civilizat decît unul care ştie el sigur-sigur că bunicii lui n-au fost maimuţe sau boi de baltă…
 
 
 Credeţi că astfel românii vor fi mai credincioşi sau doar mai buni dacă vor fi protejaţi de ateisme, agnosticisme şi alte isme? Nu, evident, dar nu vor mai face scandal dacă li se vor trînti catedrale multe pe cap. Deci e spre binele businessului bisericesc din viitor. Oricum, inteligenţa  se cultivă mai ales în afara orelor de curs. Copiii cu aplecare către filozofie şi întrebări dificile nu vor face altceva decît să se educe “alternativ”, citind acasă. Însă lucrurile pe care le vor şti în plus vor contribui ferm la marginalizarea „ereticilor” într-o clasă în care toată lumea ştie sigur că Eva a fost făcută din coasta lui Adam.
Mă dezgustă deja lipsa de EDUCAŢIE din fruntea ministerului cu pricina. {i mi se rupe inima de mila profilor tari de filozofie care-şi omoară nervii prin licee. |mi amintesc de bunul simţ şi inteliegenţa profului meu de filozofie din liceu care probabil va ridica sprîncenele şi se va minuna cînd va auzi că trebuie să lase chestiunea “Dumnezeu” pe mîinile “profilor” de religie.

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.