Cioloș (PLUS) îl pune la punct pe Ghinea, omul lui Barna (USR): ”Nu vreau combinații și pomeni pentru prieteni”

Cioloș (PLUS) îl pune la punct pe Ghinea, omul lui Barna (USR): ”Nu vreau combinații și pomeni pentru prieteni”

septembrie 15, 2021 0

Copreşedintele USR PLUS Dacian Cioloş admite că a primit mai multe ”chemări” din partea lui Cristian Ghinea pentru a prelua partidul, dar adaugă că nu a dat curs acestor invitaţii, deoarece nu doreşte să se lase folosit.

Precizările vin după ce fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea a declarat pentru Europa FM că, în competiţia pentru preşedinţia USRPLUS, îl susţine pe Dan Barna, deoarece acesta este „focusat” şi a condus campania „Fără penali în funcţii publice”, în timp ce Dacian Cioloş a avut ezitări în ce priveşte intrarea în partid.

„Da, este adevărat că am primit multe chemări din partea lui Cristi Ghinea de a prelua USR. Pe aceste invitaţii s-a şi clădit mitul că există o conspiraţie a tehnocraţilor de a-i lua partidul lui Nicuşor Dan, dar punctul nevralgic – cel care dărâmă tot acest mit – este faptul că eu nu am dat curs acestor invitaţii niciodată. (…) Nu mă las folosit de nimeni, indiferent de beneficiile cu care sunt tentat. Am o carieră lungă în spate şi îndrăznesc să spun că este o carieră aşezată, onestă. Nu particip de felul meu la combinaţii şi conspiraţii, nu ies să strig în gura mare şi sunt rezervat pentru că ştiu prea bine că nimic nu este gratuit şi că doar propria muncă girează un succes real. Nu am dat curs invitaţiilor lui Cristian Ghinea de a prelua USR pentru că nu acesta e genul meu de a face politică”a scris Cioloş, pe Facebook.

În contextul în care Ghinea a declarat că între el şi Cioloş s-a creat la un moment dat „un fel de diferenţă de viteză foarte mare”, liderul grupului Renew Europe a apreciat că ar fi vorba mai degrabă despre o „diferenţă de viziune”. Totodată, şi-a exprimat speranţa că această diferenţă reprezintă „o platformă pe care se poate construi”.

„Nu sunt adeptul încoronărilor şi al mesianismului, nu sunt dornic să rămân dator nici unui ‘kingmaker’ şi nu cred că vreunul dintre noi se poate coborî între supuşi pe care îi vindecă miraculos. E un model politic păgubos, pe baza căruia s-a scris istoria ultimei sute de ani în România. Cine ajunge în fruntea statului sau a unei organizaţii nu este înnobilat şi începe să împartă favoruri (de fapt, să plătească datorii). Nu. Ar trebui să înceapă să muncească şi să lase în urma lui o ţară sau o organizaţie mai bună decât cea pe care a primit-o. Candidăm ca să avem şansa de a munci pentru ceilalţi, nu pentru avantajul nostru şi pomenile pe care le împărţim la prieteni. Dacă aceste gânduri mă fac sa fiu perceput ca fiind mai încet, cu o viteză în urmă sau indecis, fie, îmi asum toate acestea”, a declarat copreşedintele USR PLUS.

Cioloş şi-a exprimat speranţa ca punţile între echipele din USR „să nu se rupă, aşa cum s-a întâmplat la PNL”, dar a menţionat că în acest sens e nevoie să nu se mai gândească în paradigma conform căreia „învingătorul ia totul”. El a adăugat că este sătul să vadă „exuberanţa învingătorilor care îi umilesc pe cei învinşi” într-o confruntare politică, dar şi că îi displace „jurământul de răzbunare” al celor învinşi.

„Nu mă joc cu focul şi cred că cea mai mare calitate a unui om politic este să îi îmbrăţişeze pe cei care au pierdut pentru victoria sa, nu să îi scoată din societate sau din organizaţie pe cei care l-au contracandidat”, a spus el.

Cristian Ghinea a făcut un comentariu la postare, arătând că nu l-a invitat pe Cioloş să „preia” USR, ci să facă parte din partid, deoarece acesta avea nevoie de lideri.

„Ai ratat toate şansele sa fii acolo la construcţia politică, la fenomenul #farapenali, la momentul în care am blocat referendumul CpF, la lupta din opoziţie, la extinderea USR. Ai avut motivele tale, nu le-am înţeles, viteze diferite. În rest, cuvinte frumoase. Cu tot respectul, nu te-am invitat niciodată să preiei USR, un partid nu se preia, te-am invitat să vii în USR pentru că era nevoie de lideri. (…) Nu ardem punţi, vom lucra împreună indiferent de rezultat. O să treci peste supărarea că suntem în echipe diferite tura asta, o să trec peste supărarea că îmi pui cuvinte în gură. Hugs„, a scris Ghinea.

Într-o replică la comentariul respectiv, Cioloş a precizat că s-a implicat şi în campania „Fără penali” şi în demersurile pentru blocarea referendumului CpF. El a adăugat că a fost „artizanul fuziunii” dintre USR şi PLUS, precum şi cap de listă la europarlamentare.

„Şi am fost împreună, Cristi, la toate astea, chiar dacă nu am intrat în USR când ai vrut tu. Iată că ne-am întâlnit pe cale, facem lucruri bune, cred eu, şi putem face încă multe împreună. M-aş bucura doar să înţelegi că oamenii pot fi buni şi dacă nu fac lucrurile doar aşa cum vrei tu şi atunci când vrei tu. Asta nu înseamnă că sunt indecişi”, a precizat el.

(Sursa: Agerpres)

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.