Cîțu a câștigat deja PNL. Adio, Nicușor Dan, baftă, Ciprian Ciucu, păcat de Violeta Alexandru!

Cîțu a câștigat deja PNL. Adio, Nicușor Dan, baftă, Ciprian Ciucu, păcat de Violeta Alexandru!

iulie 24, 2021 0

Mare surpriză la alegerile PNL din Capitală! Victoria la 93 de voturi distanță a lui Ciprian Ciucu, primarul liberal de la Sectorul 6, în fața Violetei Alexandru, nu era deloc clară înainte de acest tur final din interiorul partidului.

Motive? Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii susținută de Ludovic Orban, chiar a făcut treabă bună în PNL București, iar ea a fost susținută de Nicușor Dan, actualul primar general, deci avea și susținere, și recunoaștere, și respect.

Cu toate acestea, având deja susținerea lui Florin Cîțu, singurul primar liberal din Capitală a dat peste cap toate calculele și a câștigat șefia PNL București.

Rezultatul are însă o consecință mult mai puternică, dincolo de granițele Capitalei. Confirmă victoria pe turnantă a premierului, în fața președintelui PNL și în cea mai importantă organizație locală a partidului: București.

Puțini credeau că omul susținut de Florin Cîțu va întoarce rezultatul peste noapte, în bătălia cu admirabila Violeta Alexandru, unul dintre cei mai performanți miniștri PNL, îndepărtată pe nedrept de la Muncă pentru a-i lăsa locul Ralucăi Turcan.

În acest episod, Ludovic Orban a greșit flagrant, nesusținând-o până în pânzele albe pentru a-și păstra funcția de ministru al Muncii și în cabinetul Cîțu, cum a greșit și față de el însuși când a acceptat să îl lase pe Florin Cîțu în funcția de prim-ministru, deși nu l-a obligat nimeni să renunțe la a pretinde această poziție după alegerile din decembrie 2020.

Da, păcat de Violeta Alexandru! Rar au existat demnitari atât se serioși, muncitori, credibili și bine-intenționați.

Bătălia de la Capitală a mai demonstrat ceva, în afară de victoria lui Cîțu în fața lui Orban și pierderea Violetei Alexandru: căderea de pe statuie a lui Nicușor Dan, actualul primar.

Acesta a refuzat să intre în PNL, după ce a părăsit USR, iar la aceste alegeri a pariat greșit împotriva lui Florin Cîțu. Avea cumva și o datorie morală față de Ludovic Orban, cel care l-a susținut candidat la Primăria Capitalei, dar nu s-a achitat nici măcar de asta, neintrând în PNL.

Relația proastă cu USR era deja la locul ei…

De aceea, odată cu victoria lui Ciprian Ciucu, dacă Florin Cîțu va câștiga oficial șefia PNL la congresul din septembrie (neoficial, deja a câștigat-o), devine clar că Nicușor Dan nu va mai fi candidat cu șanse la viitoarele alegeri.

PNL va juca pe mâna lui Ciprian Ciucu, iar lui Nicușor Dan, care și-a închis ușile și la USRPLUS, îi mai rămâne doar AUR ca variantă de fugă (acolo unde se află Antonio Andrușcean, fostul său coleg de la USB). Prea puțin, însă!

Asta mai ales că, la fel de clar, actualul primar general nu va putea avea un mandat de succes, fiind acum rupt de partidele care compun majoritatea din Consiliul General: PNL și USRPLUS.

Anii ce vin vor trece tot mai greu pentru Nicușor Dan. În lipsa realizărilor și după 4 ani de uzură, greu va mai câștiga un nou mandat.

De altfel, Nicușor Dan e la fel de nehotărât și în raport cu Capitala însăși. Nu ia măsuri radicale, lucrează cu un aparat masiv pesedizat, nu are o relație de încredere nici cu majoritatea PNL-USRPLUS, nici cu PSD.

Într-un astfel de peisaj neclar și nesigur, greu poți face ceva bine ca primar general!

Victoria lui Ciprian Ciucu la București are o mare încărcătură simbolică. Demonsntrează că prima organizație liberală a țării a trecut de partea lui Cîțu, deși era masiv controlată de Ludovic Orban.

Dacă adăugăm aici valul mare de lideri de organizații care s-au afișat public la Cluj alături de premier, avem deja imaginea tot mai clară: Florin Cîțu a câștigat deja șefia PNL!

De altfel, la scurt timp după alegeri, premierul României n-a ezitat să-și consume victoria, printr-o postare pe pagina sa de socializare:

Și șeful liberalilor de la Buzău a trecut de partea lui Florin Cîțu!

A fost prima mare victorie a lui Florin Cîțu în bătălia internă din PNL cu Ludovic Orban.

A doua, chiar dacă mai devreme, a fost înregistrată la Buzău.

Gabriel Avramescu, liderul PNL Buzău, a anunţat că alege să intre în echipa susţinătorilor lui Florin Cîţu la şefia partidului. Mesajul a fost transmis de liderul liberal printr-o postare făcută sâmbătă, pe Facebook:

  • „Aleg schimbarea, pentru că e timpul pentru o nouă generaţie de politicieni, pentru că echipa din jurul premierului promovează o perspectivă de dezvoltare a României care concordă viziunii mele”, a explicat liberalul.
  • Sunt momente în viaţă când alegerile sunt cântărite în funcţie de şansele de câştig, dar există tot atât de multe momente când aleg cu orice risc în ceea ce cred, în ceea ce simt că mi se potriveşte, sau aleg «pe bune» pentru că mă încăpăţânez să cred că schimbările categorice, abrupte dar necesare sunt, în cele din urmă, câştigătoare. Aleg să merg alături de echipa Florin Cîţu la alegerile interne ce vor avea loc în septembrie, pentru că aleg schimbarea, pentru că e timpul pentru o nouă generaţie de politicieni, pentru că echipa din jurul premierului promovează o perspectivă de dezvoltare a României care concordă viziunii mele. Aşadar, oricât de diferită ar fi alegerea mea faţă de a altor colegi liberali din ţară, sau oricât de mult ar judeca unii sau alţii despre cum am ales, astăzi, să-mi orientez susţinerea, îmi asum decizia şi o argumentez pe baza unor factori fireşti pentru o competiţie.
  • Aleg, astăzi, programul în care cred şi care mi se potriveşte, aleg reforma politică liberală şi merg pe mâna schimbării de mentalitate şi de strategie politică. Aleg liber pentru libertatea de a alege liberalii viitorului! E timpul pentru alegeri asumate, e timpul pentru schimbarea PNL! E timpul pentru stabilitate în interiorul partidului, mai ales, în scopul menţinerii încrederii românilor în guvernarea PNL. Deciziile şi poziţionările ferme ale fiecăruia dintre noi, în raport cu alegerile din septembrie vor echilibra lupta politica şi îi vor relaxa pe actorii din viaţa publică, societatea civilă şi mediul de afaceri. Aşadar, spunem punct şi de la capăt pentru echilibru şi stabilitate!”
Avatar
Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.