Cîțu? Orban? Klaus Iohannis este viitorul președinte al PNL
Președintele României a vorbit pentru prima oară tranșant despre bătălia pe viață și pe moarte din interiorul PNl dintre taberele care îi susțin la șefia partidului pe Florin Cîțu, actualul premier, și Ludovic Orban, actualul președinte al Camerei Deputaților și al PNL.
Referitor la acuzațiile lansate public de Orban potrivit cărora ”forțe exterioare” PNL s-ar fi implicat în lupta internă pentru putere, Klaus Iohannis a spus:
„Eu nu am astfel de semnale și pot să vă spun că pun astfel de declarații pe seama ascuțirii luptei de tip campanie electorală. Aș fi intervenit de mult dacă aveam semnale. Lupta este o luptă internă pentru voturi. Și o competițție politică îi face pe cei implicați să caute explicații senzaționale. Mai mult nu e”.
„În esență așa se desfășoară o campanie electorală. Cu acuzații la adresă competitorilor, la adresa celeilalte echipe. Trebuie să privim lucrurile destul de relaxat și natural. Guvernarea nu a suferit. Pandemia este sub control. Dar cei care sunt în campanie, sigur au exact comportamentul de politician în campanie electorală. Cum se desfășoara competiția în partid este treaba partidului”.
Cât privește speculațiile privind ruptura PNL după Congresul din septembrie în care se va alege noua conducere, Iohannis a pus batista pe țambal, cu următoarea declarație:
„Vom vedea dacă vom avea 1, 2, 3, 4 competitori. Dar asta e treaba partidului. Chiar dacă probabil teoretic ar fi mai bine ca această competiție să nu facă valuri în afară, ea face pentru că sunt oameni vizibili. Cel puțin până acum sunt președintele Camerei Deputaților, actualul prim-ministru. O astfel de competiție nu se poate desfășura în spatele ușilor închise. Cât despre fisura partidului, este o poveste veche. Și când am candidat eu s-a spus că se rupe partidul, dimpotrivă. Partidul nu s-a rupt și s-au unit două partid”.
Ce rezultă după intervenția de azi a președintelui României, fost lider al PNL și candidat cu succes la Președinția României, în 2014 și 2020?
Că Iohannis este liderul de facto al PNL. Evident, ca președinte al țării și potrivit Constituției, el nu mai poate fi membru de partid, dar niciodată din 1990 încoace un președinte, odată ajuns la Palatul Cotroceni, nu s-a rupt de partidul care l-a propulsat în funcție, dimpotrivă, și-a întărit autoritatea față de el.
Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu au procedat în acest fel. Klaus Iohannis nu face decât să continue ”tradiția”.
Logic, nici nu ar avea de ce să renunțe. Prin controlul asupra partidului din care provine un președinte în funcție își asigură, pe de o parte susținerea în funcție (minimalizând șansele unei eventuale suspendări), pe de altă parte – un loc de refugiu după terminarea mandatului, ca lider și mai puternic al formațiunii politice (după ”încărcarea” cu importanța funcție de președinte al țării).
Azi, abil, Klaus Iohannis a arătat de ce este adevăratul lider liberal, fără a fi implicat direct în partid, dar ”supervizând”, ferm și discret deopotrivă, de la Palatul Cotroceni, lupta pentru șefia PNL.
În primul rând, Iohannis a demontat atacul indirect la adresa sa, lansat de Ludovic Orban, privind implicarea serviciilor secrete în bătălia din PNL.
Prin replica de azi dată lui Orban, el l-a susținut tot indirect pe Florin Cîțu, despre care toată lumea știe acum că este favoritul președintelui.
În al doilea rând, demonstrând siguranță de sine în perspectiva unei victorii a actualului premier, Iohannis le-a transmis un mesaj și celor care i s-au alăturat lui Cîțu sau au sărit în barca sa după ce au fost vreme bună alături de Orban: PNL nu se va rupe după congres!
De ce e important acest semnal? Pentru a anihila temerile unora dintre cei care i s-au alăturat lui Florin Cîțu că acesta va pierde guvernarea din cauza unei viitoare moțiuni de cenzură a PSD și AUR care va fi susținută și de liberalii din tabăra Orban.
Aici, mesajul ”cu mantă” al președintelui a fost totuși fără echivoc: nu se va întâmpla așa ceva!
De altfel, așa se explică și mărirea ”bulgărelui” Cîțu în rostogolirea acestuia către linia de sosire de la baza pârtiei liberale: prin suportul total acordat de Iohannis lui Cîțu, în orice viitoare situație de criză.
Moțiunea de cenzură poate fi una dintre ele, dar Iohannis este singurul care deține asul din mânecă: desemnarea viitorului premier candidat, care (am văzut din experiența ex-premierului Ludovic Orban) poate fi tot Florin Cîțu.
Iar adversarii acestei pârghii constituționale foarte puternice a președintelui nu vor putea să întindă coarda prea mult, pentru că ruperea ei ar însemna alegeri anticipate, ceea ce nimeni nu și-a dorit și nu-și va dori niciodată în România, dintr-un motiv simplu: parlamentarii nu vor să plece acasă mai devreme de 4 ani, indiferent de partidul din care fac parte.
Prin intervenția sa de azi, bine camuflată în termeni de PR pentru a proteja imaginea de președinte neimplicat în bătălia dintr-un partid, Klaus Iohannis a demonstrat că el deține controlul asupra PNL.
De fapt, nu l-a pierdut niciodată din ziua în care, înainte de alegerile câștigate în fața lui ”Mickey Mouse”- Ponta, în 2014, avea să devină cel mai puternic liberal cu sau fără carnet de partid.