Cîțu, șeful Opoziției la guvernarea Ciucă. Liderul PNL, tot mai critic în interiorul coaliției cu PSD
Guvernul lui Florin Cîțu a fost debarcat de la putere după conflictul cu USR, iar liberalii, după mai multe încercări nereușite de refacere a coaliției PNL-USR-UDMR, au ales alianța cu ”marele dușman” PSD, posesorul celui mai mare număr de parlamentari.
Dar președintele Iohannis, cel care îl propulsase pe Florin Cîțu în locul lui Ludovic Orban, exact acum un an, după alegerile din decembrie 2020, l-a dorit pe Nicolae Ciucă ca nou prim-ministru.
Ciucă a fost în ”echipa câștigătoare” a lui Cîțu în alegerile din PNL, dar, odată instalat la Palatul Victoria, s-a văzut nu o dată ”tamponat” de actualul președinte al partidului.
De cele mai multe ori, pozițiile lui Cîțu nu au fost gratuite, ci rodul direcției PNL de guvernare.
Astfel, Cîțu a cerut alocarea mai multor bani pentru investiții în noul buget. Tot el a criticat măsurile de relaxare anti-COVID, considerate premature și în contratimp cu Europa.
Ultima pe lista intervențiilor de tip ”Opoziție” ale lui Florin Cîțu este modul în care guvernul Ciucă vrea să adopte introducerea certificatului verde la locul de muncă.
Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat, miercuri, că asumarea răspunderii Guvernului pe legea pentru introducerea certificatului verde la job nu a fost discutată în coaliție, pentru că trebuie să aibă un proiect pe care să discute. Florin Cîțu a subliniat că PNL preferă dezbaterea transparentă în Parlament și a susținut că legea poate să treacă în 2-3 zile, pentru că guvernul are o majoritate confortabilă.
PSD a cerut ca legea să fie aprobată prin asumarea răspunderii Guvernului în Parlament, care înseamnă adoptarea în forma propusă de Guvern, fără nicio dezbatere.
”Noi sustinem orice proiect al certificatului Covid care va duce la creșterea ratei de vaccinare. Astăzi în Parlamentul României avem 70%. Trecem bugetul României cred că în 2 zile. Nu cred că e un efort foarte mare să trecem un proiect atât de important pentru români. E un proiect care vine în Parlament, poate fi îmbunătățit. Asumarea răspunderii e o decizie a premierului, dar se face când ești în minoritate în Parlament sau ai o majoritate fragilă”, a susținut Florin Cîțu.
Întrebat care este scopul asumării răspunderii Guvernului pe acest proiect, liderul PNL a replicat: „Nu am un răspuns din păcate aici”.
Florin Cîțu a precizat că proiectul nu a fost discutat în coaliție.
„Am primit o variantă înainte de a pleca premierul la Bruxelles, dar nu a fost nicio discuție în coaliție. Dacă proiectul e agreat în coaliție, în 2-3 zile putem să îl trecem”, a spus Cîțu.
Liderul PNL a susținut că „în coaliție nu s-a discutat despre asumarea răspunderii”.
Florin Cîțu a mai spus că așteaptă de la Nelu Tătaru câteva observații pe proiectul elaborat de Alexandru Rafila.
„Discuția despre asumarea răspunderii nu a fost în coaliție. Noi am prefera un proiect transparent dezbătut în Parlament, în comisiile de specialitate, pentru a înlătura orice undă de îndoială”, a subliniat Cîțu, potrivit G4Media.
Înainte de formarea noii coaliții PNL-PSD-UDMR, Florin Cîțu a spus că nedesemnarea sa ca premier va produce slăbirea poziției PNL în coaliție.
Era doar jumătate de adevăr. Cealaltă jumătate era că Nicolae Ciucă devine rivalul lui Florin Cîțu la șefia PNL, dacă guvernul actual va avea rezultate bune într-un an și jumătate.
Din acest motiv, Cîțu se vede nevoit să apară în public cu poziții ferme, chiar critice, față de guvernarea Ciucă.
Florin Cîțu se va mai comporta ca un adevărat lider al Opoziției, deși conduce un partid aflat la putere.
Pariul său e simplu: dacă Nicolae Ciucă nu va avea o voce puternică în relația cu PSD, cel care va capitaliza imaginea de lider PNL va fi Florin Cîțu.
Ar mai fi o variantă, care ar împăca și capra și varza: Nicolae Ciucă să facă echipă cu Florin Cîțu, respectându-i acestuia poziția de șef al PNL, fără să-i lase impresia că vrea să-i tragă scaunul de sub picioare.
Până acum însă, această cale pare cea mai puțin probabilă.