Comparația cu Spania arată din nou de ce e tot mai gravă situația pandemiei din România

Comparația cu Spania arată din nou de ce e tot mai gravă situația pandemiei din România

martie 16, 2021 0

Ministerul Sănătății de la Madrid a anunțat, marți, 4.962 noi infecții și a adăugat 141 decese la numărul oficial al victimelor pandemiei. Scăderea incidenței acumulate încetinește și se ridică la 127 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile (cu un punct mai puțin decât ieri).

În total, 3.200.024 persoane au fost infectate și 72.565 au murit de la începutul pandemiei, potrivit datelor oficiale furnizate de oficialitățile sanitare din Spania.

Prin comparație, România a înregistrat în aceeași zi 6.118 de cazuri noi de COVID-19 și 133 de decese.

Numărul de este efectuate este relativ același raportat la numărul locuitorilor.

Marea diferență vine din numărul de cazuri noi pe zi raportat la total populație.

Spania are oficial o populație de aproximativ 47 de milioane de locuitori, deși există mulți emigranți neînregistrați oficial. România are o populație de peste două ori și jumătate mai mică.

În concluzie, la o populație sensibil mai mică și un număr de teste relativ egal raportat la numărul locuitorilor, România are mai multe cazuri decât Spania.

Practic, această comparație arată că situația din România se agravează de la zi la zi, în timp ce în Spania a ajuns la un nivel rezonabil față de situația gravă de acum o lună.

La toate acestea să adăugăm un fapt dovedit și confirmat de specialiști: în România, există mulți bolnavi care nu se înregistrează oficial, fac teste antigen acasă și devin factor de răspândire a coronavirusului.

Imaginile de weekend din parcuri, piețe și zone de distracție arată că există un număr prea mare de oameni care nu respectă regulile sanitare anunțate de OMS: mască, distanțare, spălare.

Dacă acesta va fi peisajul și în continuare, la orizont pândesc măsuri dure de carantină.

Premierul Florin Cîțu a recunoscut că dacă noile cifre vor fi la fel de proaste, autoritățile vos strânge iar șurubul.

„În fiecare zi avem un oraș nou care depășește limita de 3 la mie. Evoluția arată că trebuie să introducem restricții noi. Nu sunt adeptul restricțiilor dure, pentru că trebuie să ajutăm economia. Acum un an de zile intram în stare de urgență și am trecut prin această perioadă pentru că am reușit să investim. Provocarea pentru fiecare demnitar a fost să ținem oamenii sănătoși, iar dacă reușești asta, atunci ai o economie puternică. Investim, producem, ca să putem să avem resurse pentru sănătate. Dacă vrem să păstrăm economia deschisă, depinde doar de noi. Economia merge în direcția în care ne dorim cu toții și nu sunt adeptul unor restricții dure. Campania de vaccinare merge bine, pentru dozele pe care le avem până acum. De fiecare dată când a apărut posibilitatea suplimentării dozelor noi am acceptat. Obiectivul nostru este ca până la finalul lui septembrie să vaccinăm 10,4 milioane de români, asta înseamnă 70% din populația activă, ceea ce înseamnă că trecem în partea cealaltă a pandemiei”, a spus Florin Cîțu.

 

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.