Craiutu. Constitutia Romaniei

februarie 2, 2009 0

„Evolutia sinuoasa a sistemului politic si constitutional romanesc, in ultimii 20 de ani, nu a facut decat sa confirme limitele fundamentale ale fragilei democratii care s-a nascut in decembrie 1989. ”
„Caci exista o diferenta fundamentala intre o Constitutie adoptata de popor si care nu poate fi modificata de guvernanti dupa bunul lor plac si una impusa acestuia de catre guvernantii sai, in functie de interesele lor de moment. O Constitutie impusa are o autoritate limitata si o putere de atractie redusa, in comparatie cu un text constitutional care reprezinta expresia reala a vointei celor guvernati, asa cum se reflecta ea in dezbaterile reprezentantilor acestora. ”
„Toate aceste disfunctionalitati institutionale au fost posibile din cauza a ceea ce, in literatura de specialitate, poarta numele de institutionalizare perversa, care este, in fond, caracteristica oricarei democratii neconsolidate, unde institutii „virtuoase” coexista cu institutii „perverse”. Ea s-a manifestat in practica prin existenta unor puteri tutelare neclar definite; a unor domenii de autoritate si influenta care nu s-au aflat sub controlul reprezentantilor alesi ai poporului; a unor disfunctionalitati majore si practice discriminatorii in cadrul regimului electoral (care au facut posibile fraude electorale); a unor servicii secrete care nu s-au aflat sub controlul parlamentului si ale caror bugete au fost excesive in raport cu alte activitati vitale ale statului.”
Sint trei pasaje dintr-un text scris de Aurelian Craiutu si publicat in revista 22.  E un text asupra caruia va invit sa reflectati.
Celor care nu stiu: Aurelian Craiutu este Presedinte onorific al Comisiei Prezidentiale de Analiza a Regimului Politic si Constitutional din Romania. Cindva, cu ani buni in urma, era o prezenta constanta in mediul publicistic autohton; acum e un emiment profesor de stiinte politice din SUA. Cartile lui sint un „must”! Le mai gasiti in librarii.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.