Criminalul erou

noiembrie 16, 2007 0

Simpla poveste. Eu nu am ce comenta. Citita pe pravda.ru
Se dau personajele: Peter Nielsen, ofiter al unui turn de control aerian elvetian; Vitali Kaloyev, cetatean rus. In 2002, Nielsen face o greseala fatala si doua avioane se ciocnesc undeva deasupra Lacului Constanza. Sotia, fiul si fiica lui Vitali Kaloyev mor in teribilul accident.
Pedeapsa pentru Nielsen intirzie sa apara. Kaloyev se duce acasa la Nielsen, tatal a trei copii, si ii cere sa se scuze. Acesta refuza. Rusul il omoara. Zilele trecute Curtea Suprema elvetiana il achita pe Kaloyev care se intoarce in Rusia si e primit ca un erou.
Articolul din Pravda, care contine si sageti otravite la adresa cinismului european, se termina cu o sopirla despre exploatarea politica a eroismului lui Vitali:

Can Vitaly Kaloyev be considered a hero? The Swiss justice showed that he can. However, several political forces in Russia decided to use the man’s tragedy for their own selfish interests. No one even wondered if Kaloyev wanted to carry the status of a national hero.

Tonul e unul naiv, cu individul distrus care se intoarce la originile caucaziene si la  practica vendetei, dar articolul ramine „fara comentarii”.

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.