Criza climatică va lovi lumea mai rău decât COVID. Acoperișurile verzi și pavajele reflectorizante – ”vaccinuri” utile
Efectele schimbărilor climatice în lume vor fi mai complexe decât cele provocate de pandemia Covid-19, deoarece sunt corelate și implică efecte asupra agriculturii, orașelor și o creștere a evenimentelor extreme, a avertizat Francisco Estrada Porrua, coordonator al programului de cercetare a schimbărilor climatice la Universitate.
Acestea sunt modificări persistente și potențial ireversibile, care vor provoca convergențe ale problemelor sociale și de mediu, precum și un feedback între impacturi, a spus el.
În cadrul unei conferințe media virtuale, Estrada, de asemenea cercetător la Centrul de Științe Atmosferice (CCA), a spus că, în cazul sectorului agricol, schimbările climatice ar afecta economia și bunăstarea populației mondiale.
„Ar putea avea un impact asupra securității alimentare globale,regionale și locale”; de exemplu, doar în Mexic 59% din terenurile agricole sunt sezoniere, în Africa subsahariană procentul este de 90%, iar în America Latină proporția este de 60%.
În perioada 1980 și 2008, variațiile climatice au scăzut producția globală de porumb și grâu cu aproximativ cinci procente. O altă afectare este experimentată în orașele în care se creează insule de căldură care cresc temperatura locală, care, combinată cu încălzirea globală, ridică temperatura cu câteva grade.
Specialistul a spus: „Sunt necesare eforturi mult mai mari de atenuare și în curând, odată cu cele actuale, am întârziat deja să ajungem la un nivel sigur de încălzire”, care, în baza Acordului de la Paris, este de a limita încălzirea globală la 2 grade sau mai puțin.
În Mexic, a continuat el, până în 2011 a existat o creștere a temperaturii medii de 0,8 grade, care este ridicată și similară cu creșterea temperaturii globale; adică „mai mult sau mai puțin se încălzesc în același ritm”.
Biodiversitatea
Julian Andres Velasco, de asemenea cercetător CCA, a subliniat că o altă pagubă cauzată de schimbările climatice are loc în biodiversitate în diferite regiuni ale planetei.
„Efectul încălzirii globale nu este uniform, ci eterogen și va avea impact asupra distribuției speciilor. Ratele de afectare încălzirii au crescut în ultimii ani”, a comentat el.
El a afirmat că majoritatea recenziilor care au fost făcute cu privire la schimbările climatice, inclusiv cele ale Grupului Interguvernamental privind schimbările climatice, au o problemă de prejudecată taxonomică și geografică.
Deși există informații în zonele nordice ale lumii, cel mai mare deficit de date se concentrează în zonele tropicale și marine, unde concentrația biodiversității este mai mare.
Până în prezent se știe că speciile au cel puțin trei strategii pentru a face față acestei probleme: dispersarea, căutarea unor climaturi optime sau adecvate; se adaptează local sau dispare, ceea CE nu face parte din procesul natural, a explicat el.
„Aceste dispariții sunt determinate de creşterea temperaturii maxime. Când există un val de căldură, unele populații se prăbuşesc din cauza stresului de caldura.”
Cel mai alarmant caz de pierdere a populațiilor de animale se găseşte la amfibieni, în special datorită reducerii intervalului lor, dar există şi condiţii grave la păsări, mamifere şi reptile, a avertizat el.
Printre opţiunile de atenuare a schimbărilor climatice, Estrada Porrua a menţionat reducerile emisiilor de gaze cu efect de seră în sfera globala, care s-au dovedit a fi complicate din punct de vedere politic.
Pentru oraşe, el a recomandat evaluarea a cât costă schimbarea pavajului comun pentru unul verde care absoarbe mai puțină căldură, înlocuirea materialului folosit de obicei pentru hidroizolație cu altul care reflectă mai mult energia pe care o primim de la Soare şi implementarea acoperişurilor verzi pentru a reduce riscurile şi costuri economice pentru fenomen.