Cuba, locul 2 în lume la vaccinare: doar 3 morți în 7 zile, are vaccin propriu și 99% din bolnavii COVID  sunt vindecați

Cuba, locul 2 în lume la vaccinare: doar 3 morți în 7 zile, are vaccin propriu și 99% din bolnavii COVID sunt vindecați

ianuarie 5, 2022 0

Prietenia dintre Nicolae Ceaușescu și Fidel Castro nu a lăsat urme și în privința sănătății publice, a mentalității populației și a investițiilor în domeniul sanitar.

În timp ce România a pierdut calitate în cercetare, Cuba a continuat planul lui Castro de a pune pe primul loc Sănătatea, deși în condiții de sărăcie lucie.

Azi, Cuba are propriul vaccin și este a doua țară din lume ca număr de persoane vaccinate (vaccinarea nu e obligatorie cum era în comunism).

România, în schimb, la 32 de ani după Ceaușescu, se află la polul opus, deși face parte din UE – cel mai prosper spațiu economico-politic al lumii: vaccinarea e la pământ, spitalele nu au paturi ATI suficiente, personalul medical emigrează, dotările lasă de dorit, cercetarea la fel.

Consecința s-a văzut la valul 4: România a ajuns țara cu cel mai mare număr de morți COVID pe zi raportat la populație.

Cu 86,5% vaccinate, Cuba se află puțin sub nivelul Emiratelor Arabe Unite (locul 1 în lume) în ceea ce privește rata de vaccinare, relatează Tele Sur.

Ministerul Sănătății Publice (Minsap) din Cuba a anunțat marți că insula din Caraibe are 9.673.087 de persoane complet vaccinate împotriva Covid-19, ceea ce reprezintă 86,5% din întreaga populație.

Țara rămâne pe locul doi în lume în ceea ce privește imunizarea populației.

Autoritatea sanitară a dezvăluit că până pe 2 ianuarie țara a acumulat 30.891.212 doze de vaccinuri produse la nivel național numite Soberana 02 și Abdala care au fost deja inoculate.

De asemenea, până acum, 10.449.308 de persoane au primit cel puțin o doză, inclusiv persoane care au suferit de boală, cărora li se inoculează o doză de vaccin Soberana Plus.

Din numărul total de persoane, 9.305.955 au primit o a doua doză și aproximativ 8.945.419 cubanezi au deja a treia doză de antigen.

De asemenea, potrivit Ministerului Afacerilor Externe al țării (Minrex), aproape 99 la sută din toți pacienții infectați cu virusul care provoacă Covid-19 s-au vindecat.

„98,9% dintre toți pacienții infectați cu Covid-19 din Cuba și-au revenit. Acesta este un rezultat direct al eforturilor medicilor, asistentelor și lucrătorilor din domeniul sănătății și al puterii sistemului nostru care pune mereu ființa umană în centrul atenției sale”, a publicat Ministerul de Externe pe rețeaua de socializare Twitter.

Potrivit Site-ului de statistici al Universității din Oxford, Our World in Data, Cuba este depășit doar de Emiratele Arabe Unite și urmat de Portugalia atât în ​​imunizare totală, cât și parțială, în funcție de populația sa.

Our World in Data a indicat că 58,5% din populația lumii a primit cel puțin o doză de antigen împotriva coronavirusului.

În primăvara trecută, Cuba a devenit cea mai mică țară din lume care a reușit să dezvolte și să producă propriul vaccin anti-COVID.

De atunci, serviciul de sănătate – cu personal de calitate, dar dotări învechite – a început să ofere vaccinuri într-un ritm alert, vaccinând chiar și copii foarte tineri. Vaccinarea rămâne complet voluntară în Cuba, potrivit Digi 24.

Ambele vaccinuri dezvoltate local au o eficiență de peste 90%, potrivit testelor clinice realizate de Cuba. Vaccinarea intensă a redus ceea ce era cândva una dintre cele mai ridicate rate ale infectării cu coronavirus din emisfera vestică până la un nivel foarte scăzut în prezent.

În august, Cuba raporta sute de decese în rândul pacienților cu COVID-19; săptămâna trecută, au fost doar trei decese.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.