”Noi, românii, nu vom pleca, aici ne-a pus Dumnezeu!”. Cristian Diaconescu, despre ”NovoRusia” – visul lui Putin
Rusia a devenit tot mai agresivă în estul Europei, la finalul anului trecut. SUA au transmis mesaje ferme împotriva planurilor Kremlinului de a recăpăta controlul asupra statelor din fosta URSS, printre care și România.
Vladimir Putin folosește abil războiul hibrid, de la încurajarea mișcărilor politice naționaliste până la șantajul cu gazul rusesc spre Europa, iar ultimele sale declarații arată că Moscova ia foarte în serios o ofensivă spre vest.
Statele Unite și Rusia au decis să aibă negocieri pe 10 ianuarie la Geneva, care vor fi urmate de o întâlnire a Consiliului NATO-Rusia, pe 12 ianuarie, și de o reuniune a OSCE, pe 13 ianuarie.
Într-un interviu la Digi 24, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a explicat că Federația Rusă dorește două tipuri de tratat: un tratat legat de cooperarea cu Washingtonul, însă în termenii Moscovei, și un alt tratat, care practic ar pune Alianța Nord-Atlantică în situația nu numai de a nu se mai extinde spre Est, dar și de a reveni la granițele din 1997.
Principalele declarații ale lui Cristian Diaconescu
„Țările din flancul estic sunt cele mai amenințate în acest moment. Într-adevăr, situația pe o perioadă lungă de timp va fi foarte complicată în această zonă. Nu lipsește parteneriatul cu Statele Unite, nu lipsește încrederea în Alianța Nord-Atlantică și implicit în proiectul european de sprijin al Alianței Nord-Atlantice. Ceea ce, după părerea mea, lipsește este conștientizarea în flancul estic, adică între țările de aici, din această regiune, în ceea ce privește propria apărare și propriile interese de securitate. Discutăm numai cum vine cineva să ne apere. În ce măsură suntem capabili noi să creăm un proiect regional propriu, ei, aici sunt dificultăți și probleme!”
„Trăim într-o lume intercondiționată. De la energie până la controlul armamentului nuclear sau convențional sunt o serie de aranjamente care se încheie, unele dintre ele se destramă, unele dintre ele, care există, se încalcă. Din punctul de vedere al României, din această regiune – atât de tensionată, care va fi testată în următorii cinci-șase ani – noi nu vom putea pleca, pentru că aici ne-a pus Dumnezeu. Or, din această perspectivă, aș fi foarte atent la ceea ce se întâmplă în Republica Moldova și mai ales la gurile Dunării atunci când este vorba despre un pas în plus în ceea ce privește Federația Rusă și testarea solidarității Alianței Nord-Atlantice”
„Sper că nu se va întâmpla așa ceva (ca Rusia să ajungă „vecina” României punând în practică un proiect despre care s-a mai discutat în 2014, „Novorusia”, ce ar fi presupus, după anexarea Crimeei, controlul asupra Gurilor Dunării – n.r.), sper că vom avea o politică atât de inteligentă și preventivă pentru ca o astfel de tentativă nici măcar să nu figureze pe lista încercărilor de a blufa, dar în egală măsură – și nu ascund acest lucru – repet ceea ce președintele Traian Băsescu, al cărui șef de administrație am fost și eu, sublinia în anii respectivi în legătură cu riscurile și amenințările directe la securitatea României: N-au căzut niciodată de pe listă”