…cum ati vrea sa muriti? – sociologic vorbind:)

octombrie 24, 2009 0

…va marturisesc sincer – nu sunt un fan al sondajelor. „Problema statisticii” – zicea Hannah Arendt – „nu e aceea ca nu reflecta realitatea. Problema e ca o reflecta din ce in ce mai bine.” Altfel spus, problema e ca ne transformam in numere taman in momentul in care ne batem cu pumnul in piept clamand unicitatea persoanei.
Nu m-am putut insa abtine cand am primit de la IRES un sondaj facut intr-o joaca serioasa. In loc sa intrebe oamenii „cu cine votezi?”, operatorii i-au intrebat ce culoare prefera, ce flori, cum se asteapta sa moara si alte asemenea intrebari „neserioase”. Vorba lui Eugen Ionescu – „arta este absolut inutila, dar acest inutil este absoulut necesar„.
Chestionarul lui Proust la nivel national” – jucausa autoironie! si tocmai de aceea deadly serious:) – nu are, aparent, nici o finalitate. Cine plateste pentru a afla cum si-ar dori oamenii sa moara? Vasile Dancu [disclaimer: suntem amici din tinerete] si-a ingaduit, insa, acest „joc”, pentru a le oferi studentilor sai ocazia de a-si perfectiona tehnica de sondare. Ce a iesit de aici, va invit sa judecati singuri (daca reusesc performanta de a atasa intregul sondaj acestui post). Consultant politic de-as fi, m-as uita de doua ori la acest sondaj. (Pare-se ca oamenii lui Crin Antonescu au inceput deja se uite:)
Oricum, pe mine, unul, m-a captivat intrebarea „cum ati vrea sa muriti?” Doara, de la Sfintii Parinti cetire, „amintirea mortii e inceputul a toata intelepciunea”. Asa ca o repet: „CUM ati vrea sa muriti? Si DE CE asa, iara nu altfel?” Se „baga”cineva?
UPDATE: Pare-se ca inaptitudinea mea pentru tehnicitati din astea e inconturnabila:) Nu am reusit, cred, sa atasez sondajul. Intrebarea, insa, ramane.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.