Cum convingi o bătrânică să-ți dea voie să lucrezi?

noiembrie 12, 2009 0

Fiind eu, mai nou, freelancer, m-am hotărât să mă fac PFA (Persoană Fizică Autorizată), ca să pot exista mai coerent din punct de vedere contabil. Ca să mă fac PFA, tre’ să bifez tot felul de proceduri birocratice, care mai de care mai aberante. Sigur, mă ajută o firmă de avocați, care duce tot greul, însă chiar și așa, trebuie să plimb în persoană niște hârtii.
De exemplu, îmi trebuie adeverință de la doctor cum că sunt aptă pentru meseria pe care mă autorizez. Aș înțelege sensul acestei adeverințe dacă m-aș autoriza ca miner, de exemplu, sau ca încărcător-descărcător vagoane, dar nu înțeleg de ce e nevoie de așa ceva pentru ce fac eu. O să mă testeze dacă văd să scriu? Sau la cap, ca să vadă dacă nu-s bolnăvioară? Adică, ce, dacă Vadim ar vrea să devină PFA, nu i-ar da medicul aviz?
A doua chestie ciudată de care am nevoie e un acord scris și ștampilat al asociației de locatari din blocul în care stau. Plus semnături de la vecini, că nu-i deranjează să am sediul PFA la mine în casă. Deci că ei sunt de acord ca eu să stau la mine-n casă și să scriu. Nu să fac mobilă, nu să dau găuri cu bormașina, nu să tund oi, nu să cresc găini și nu să prăjesc gogoși, să scriu, daaa? Mi se pare cu desăvârșire aberant. Cu atât mai mult cu cât stau într-un bloc de oameni bătrâni, care, se știe, sunt foarte suspicioși. Acum vreo câțiva ani, am fost nevoită să conving o bătrână că sensul cablului de internet de pe scară nu e să fure curent electric de la ea. N-a fost ușor, credeți-mă, să-i explic ce-i aia internet și să o lămuresc că n-are nici o treabă cu factura ei de curent. Acuma, cu PFA-ul, deja am fost informată că una dintre vecinele de la care tre’ să iau semnătură nu aude, nu știe să scrie și nu deschide aproape niciodată ușa. Superb! Mă și văd nereușind să-mi fac PFA din cauză că nu mi-au dat voie băbuțele din bloc.
Cum să-i explic cuiva care nu aude și nu deschide ușa nimănui, de teamă că i-ar putea face rău, că trebuie să-mi semneze o hârtie ca să pot munci la mine-n casă. Punem pariu c-o să-și închipuie că pe baza acelei semnături o să-i vând apartamentul și-o s-o dau în stradă?

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.