Cum este păgubit proprietarul de apartament prin costuri nereale, via apometre sau repartitoare defecte

Cum este păgubit proprietarul de apartament prin costuri nereale, via apometre sau repartitoare defecte

martie 19, 2021 0

Intrarea regiilor de termoficare în faliment sau insolvență este favorizată și de lipsa/nefuncționarea repartitoarelor de costuri.

Lipsa repartitoarelor sau faptul că nu mai sunt funcționale conduce la creșterea numărului de avarii la conductele subterane de transport al agentului termic (funcționarea la maximum duce la creșterea presiunii pe pereții conductelor = avarii).

Decizia de a nu monta repartitoare sau de a renunța la ele favorizează mai mulți actori implicați, mai puțin pe proprietari.

Sunt blocuri unde repartitoarele de căldură nu mai sunt funcționale, dar firma de repartitoare continuă să calculeze consumul și să încaseze costuri, deși nu mai are cheltuieli legate de aceste asociații. Impunerea costurilor care nu există se face atât de către asociații, cât și de către firmele de repartitoare.

Cel păgubit este proprietarul, atât prin impunerea unor costuri care nu există, cât și prin stabilirea unor consumuri nereale.

(Ceva de genul, până am descoperit, s-a întâmplat la asociația mea de proprietari, dar cu apometrele. Era o evidență dublă care nu conținea citirea reală.)

O altă problemă a asociațiilor de proprietari / locatari este faptul că au contribuit semnificativ la falimentarea societăților de termoficare din toată țara prin neachitarea facturilor. Unele dintre aceste asociații au acumulat datorii de zeci de mii de euro, înainte să fie debranșate.

Unele orașe nu mai au termoficare deloc, mai ales cele mici sau medii, cum ar fi Bârlad sau Brăila. În orașele mari, regiile sunt sau au fost in insolvență sau faliment și au fost transformate în companii pentru ștergerea datoriilor pe care le acumulaseră la rândul lor (București, Constanța, Arad).

De principiu, din această „afacere”, doar oamenii de bună credință au fost prejudiciați, care au rămas fără termoficare, iar unii au fost puși în situația de a plăti costuri pe care le-au achitat o dată, din nou.

Implicați sunt însă mai mulți actori – regiile de termoficare au permis acumularea unor datorii enorme înainte să ia măsuri și autoritățile locale care nu și-au făcut treaba și nu și-o fac nici în prezent în asociațiile de proprietari/ locatari.

Chiar în ultimul ceas, când au încercat să recupereze datoriile, regiile de termoficare s- au lovit de un alt impediment: nu au avut de la cine să mai recupereze banii.

Asociațiile sunt insolvabile, iar conturile lor nu pot fi poprite. Singurii împotriva cărora pot acționa sunt tot proprietarii – cei care, de cele mai multe ori, au plătit deja aceste consumuri.

Din păcate, sunt situații când administratorii nu au plătit facturile cu anii, iar proprietarii au aflat când a fost deja mult prea târziu.

Ildiko Bădescu
Ildiko Badescu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.