Cum pot scăpa Elena Udrea și Ioana Băsescu de condamnare. ”Pentru inculpaţi cu GREUTATE, instanţele au anulat probele”

Cum pot scăpa Elena Udrea și Ioana Băsescu de condamnare. ”Pentru inculpaţi cu GREUTATE, instanţele au anulat probele”

aprilie 8, 2021 0

Pe 2 martie, la Curtea de Apel București, Elena Udrea a primit 8 ani de detenție, iar Ioana Băsescu, 5 ani de închisoare cu executare pentru mai multe fapte. Decizia nu este definitivă și a fost atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Cele două inculpate s-ar putea număra însă printre beneficiarii deciziei CCR care nu mai permite DNA să ancheteze alte infracţiuni (care nu sunt de corupție) în dosare disjunse din cazuri de corupţie, au declarat pentru G4Media surse judiciare.

Chiar dacă procesul Elenei Udrea și Ioanei Băsescu este deja pe rolul instanțelor, iar decizia CCR este pentru viitor, aceasta nu înseamnă că unii judecători nu ar putea să o aplice și în cazul lor, au explicat sursele citate.

E vorba de o parte dintre acuzațiile aduse Elenei Udrea și Ioanei Băsescu, și anume acuzațiile de instigare a lui Giovanni Francesco la spălare de bani. Italianul a fost iubitul Ioanei Băsescu, însă le-a denunțat pe cele două la DNA în cadrul unui dosar disjuns de evaziune fiscală și spălare de bani.

Care pot fi consecințele deciziei CCR

Decizia CCR privind dosarele disjunse este pentru viitor. Însă şi deciziile CCR privind probele culese de DNA cu SRI în baza protocoalelor erau tot pentru viitor, şi, cu toatea acestea, instanţele au anulat probele. În cazul unor inculpaţi cu greutate, instanţele au anulat probele, deşi decizia CCR era pentru viitor. În cazul unor inculpaţi mai modeşti şi fără avocaţi scumpi, instanţele nu au anulat probele culese cu SRI întrucât au concluzionat că deciziile CCR sunt pentru viitor”, au explicat pentru G4Media mai mulţi magistraţi de top.

Care ar putea fi consecințele pentru Ioana Băsescu?

Dacă Ioana Băsescu rămâne fără acuzația de instigare a lui Giovanni Francesco la spălare de bani, ci doar cu acuzațiile de instigare a lui Silviu Wagner (fostul director Oil Terminal – n.r.) la delapidare și spălare de bani, unde prejudiciul e mic (119.000 de lei – n.r.), ea ar putea scăpa doar cu o pedeapsă cu suspendare”, au explicat sursele G4media.ro.

Care au fost acuzațiile DNA în cazul fiicei președintelui

Potrivit DNA, în decembrie 2009, Ioana i-ar fi cerut directorului de la Oil Terminal, Silviu Wagner, să achite ”o factură fiscală despre care a spus că reprezintă cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidențiale, care se desfășurase în toamna aceluiași an”.

Pe 30 decembrie 2009, Oil Terminal ar fi încheiat cu o firmă controlată de Ioana Băsescu un contract fictiv de publicitate în valoare de 419.000 lei.

Traian și Ioana Băsescu

Mai departe, potrivit DNA, pe 19 februarie 2010 (la două zile de la încasarea banilor), firma controlată de Ioana Băsescu ar fi virat 100.000 lei către o altă firmă a lui Giovanni Francesco, iubitul fiicei președintelui la acea vreme.

Potrivit procurorilor, în februarie 2010, cuplul Ioana Băsescu – Giovanni Francesco a folosit acești bani pentru o excursie în Cuba.

În dosarul disjuns, procurorii l-au acuzat pe Giovanni Francesco și de evaziune fiscală și o altă faptă de spălare bani.

Pe 5 aprilie 2021, la Realitatea Plus, cu o zi înainte de decizia CCR privind dosarele disjunse din 6 aprilie 2021, fostul președinte al României i-a luat apărarea fiicei sale.

Încă n-am văzut om condamnat la 5 ani de închisoare pentru că a instigat, fără să primească vreun ban, fără să fi luat ceva. În schimb, am văzut foarte mulți care au furat milioane și care sunt bine-mersi. Nu-i atinge nimeni!”, a declarat Băsescu la Realitatea Plus.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.