Cum se mulge eficient un scriitor de Nobel. Şi despre uitarea bruscă a Hertei Muller

octombrie 10, 2009 0

S-a lăsat week-end-ul şi mă aşteptam, utopic aproape, să văd şi altceva decât politică la televiziunile de ştiri. Slabe şanse, pentru că poeziile însoţite de lacrimi ale lui Băsescu trebuie recitate din jumătate în jumătate de oră. Tot ce s-a făcut în afară de câteva ore de breaking news-uri cu „românca de Nobel” a fost să se dea nişte interviuri de naftalină cu scriitoarea incomodă pentru conştiinţele noastre. Şi cam atât.
Am aflat azi două lucruri pe net (un spaţiu care nu prea e obişnuit să facă jocul de audienţă şi de orgoliu al nimănui) despre Herta Muller care m-au făcut să mă enervez şi mai tare decât în paragraful de mai sus. Sunt astea:
1. Pe Facebook, un mesaj de la cineva. Scurt, dar atât de reprezentativ, pentru cât de bun e românul la muls: „funny fact: când s-a anunţat premiul Nobel, toate cărţile Hertei Muller costau 4,99 RON pe siteul Polirom. Zece minute mai târziu – 19.95 RON, 22.95 RON, 32.50 RON„. Nu aveam cum să verific că e aşa, nu exista nici o dovadă, faptul fiind consumat. Un coleg mi-a dat un link la dovadă: un articol din Ziarul Financiar, care confirmă preţul iniţial al cărţilor: 4,99 RON.
2. O ştire mai demnă de pomenit decât oricare dintre versurile lui Băsescu: pe Amazon.com, cărţile Hertei Muller au ajuns în top 10 la vânzări. Mai exact, de pe poziţia 78.235 până pe locul 8 al celor mai bine vândute cărţi. La preţ de 9 dolari. Care cel mai probabil nu a fost umflat după ce scriitoarea a luat Nobelul.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.