Cum se vad romanii in oglinda? Ce apreciaza la un barbat, ce si-ar dori sa intalneasca la o femeie, ce pretuiesc la prieteni? Din nou despre chestionarul lui Proust.

octombrie 25, 2009 0

Cum precizam si in postul anterior, un institut condus de Vasile Dancu, IRES, a aplicat recent (la inceputul lui august) chestionarul lui Proust pe un esantion national si i-a iesit un portret de roman (cetatenie, nu specie literara) cel putin interesant.
Am sintetizat mai jos o parte din raspunsuri, cele privind modul in care se vad pe ei insisi (defecte si calitati), ce-si doresc sa intalneasca la o femeie si la un barbat, ce apreciaza la prieteni?
 Poftiti, va rog!
Defectul pe care si-l atribuie in cea mai mare masura romanii, “prea mare incredere in oameni” (11,7%), mi se pare putin ipocrit. E genul de raspuns pe care-l dau vedetele, cu precadere politicienii, un mod smechersc de a te autocompatimi.
Al doilea “defect” e si mai ciudat: sinceritatea! (8,8%) Iar daca mai punem si locul din top, respectiv “bunatatea excesiva” (8%), avem portretul romanului extrem de tolerant cu sine cand e vorba de a-si recunoaste minusurile.
Din categoria pe care as denumi-o “defecte pe bune” se detaseaza “irascibilitatea”(8,2%) si “nervozitatea” (7,7%), dar nici “alcoolul” nu-i pe departe (5,8 %)
Interesant: “rautatea” si-o asuma 3,3% dintre femei dar nici un barbat!
 Cinstea si corectitudinea (11%) sunt principalele trasaturi pe care si le atribuie romanii, la concurenta cu onestitatea (10%). Urmeaza harnicia/munca, 8%. Modesti se considera doar 1%.
Diferente semnificative:
– femeile se considera mult mai oneste decit barbatii,  in timp ce acestia din urma se vad mai seriosi, mai cinstiti si mai corecti. De doua ori mai multe femei decat barbati spun ca le caracterizeaza in primul rand ambitia.
 – Ambitiosi se considera in primul rand muntenii, oltenii si dobrogenii pe cand cei din Ardeal/Banat se vad mai mult decat cei din restul tarii, cinsiti si corecti. Moldovenii se considera in mai mare masura decit ceilalti, punctuali si seriosi.
” Ce calitate ai dori sa intilnesti la un barbat?”  Sa fie onest/sincer/cinstit/corect, spun 37% dintre romani. Bunatatea e dorita in medie de 9 la suta (femeile in proportie dubla fata de barbati). Inteligenta, 3%. Unul din 10 romani (majoritatea femei, binenteles) spun ca si-ar dori la un barbat “sa nu bea si sa nu fumeze”. “Bunul simt”, domnule Crin, doar 1,4 % dintre romani isi doresc sa-l intalneasca la un barbat.
 Calitatea cea mai ceruta de romani la o femeie e onestitatea (28,5%). O spun 24,5% dintre barbati si 30,6 % dintre femei. Inteligenta e dorita de 5% iar fidelitatea de doar 1,5% (la un barbat e dorita de  sub 1%). Sa fie frumoasa? Da, zic 8,3 % dintre barbati si doar 1,3% dintre femei si doua ori mai mult ardelenii si moldovenii decat cei din sudul tarii
 Intrebati ce pretuiesc cel mai mult la prieteni, ardelenii, mai mult decat restul, indica “ajutorul”, iar moldovenii loialitatea”. Sinceritatea si onestitatea e insa la distanta cea mai apreciata calitate la un prieten (o spun 45% dintre romani) indiferent de gen, mediu de rezidenta sau regiune istorica.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.