Cum trebuie sa isi ceara scuze Traian Basescu? Plus, bineinteles, PS

mai 23, 2007 0

In continuare, despre incidentul din simbata referendumului- cu Traian Basescu si jurnalista de la Antena 1. Presa face foarte bine ca tine cald subiectul acesta…fierbinte. Cu cit sint mai multe voci care intra in discutie, cu atit apar mai multe nuante. In plus,  salut de fiecare data cind tema foarte delicata a raportului public-privat e pusa pe tapet; daca am face-o mai des, am avea numai de cistigat.
Apar nuante, spuneam. Ma opresc numai la citeva accente puse doamna Cezara David din partea organizatiei Romani CSS. Citez: Conform comunicatului Presedintiei, dl Basescu nu regreta cele afirmate, ci faptul ca „o expresie nepotrivita…a devenit publica. Nu sint prezentate scuze publice fata de femeile din Romania, care au fost insultate prin adresarea ofensatoare „mai, pasarica”, si nici fata de comunitatea de romi, din moment ce dl Presedinte nu considera ca folosirea termenului „tigan” are conexiune cu comunitatea de romi, fiind o formula utilizata sub imperiul unei „stari de maxima presiune publica si mediatica””.    
De altfel, opinia majoritara e ca Traian Basescu nu si-a cerut scuze intr-un mod acceptabil si ca, din acest motiv, scuzele presedintelui nu sint credibile. Nu ascund ca nici mie scuzele exprimate – intr-un comunicat de presa al Presedintiei – nu mi se par convingatoare pina la capat; sint inclinat, mai degraba, sa le „citesc” in registru PR-istic, ca fiind formulate pentru a mai diminua din proportiile uriase ale unei gafe evidente.
Am incercat sa ma gindesc la cum ar trebui reactionat, elegant si credibil, in asemenea momente. M-am gindit, si la cum as face eu daca, mutatis mutandis, as fi pus intr-o asemenea postura. Va spun sincer: as lua toata vina asupra mea. Nu as iesi cu nici o explicatie sau cu vreo justificare. As lua toata vina pe mine si punct.
Poate ca as gresi. Din acest motiv, va intreb pe dumneavoastra: ce pasaje ar trebui sa fie obligatoriu intr-un mesaj care prezinta scuze in aceasta situatie? ce e, pe de alta parte, obligatoriu sa lipseasca dintr-un asemenea mesaj? ce e musai sa faca un presedinte in aceasta situatie si ce trebuie neaparat sa evite?
 PS: Citat:  „Intr-o lume in care pina si rusii, rascracanati pe doua continente, s-au europenizat, renuntind la tarii care beau si haleau cit un regiment de cazaci, alegindu-si un personaj de seriozitatea lui Vladimir Putin, Romania are in frunte un Traian Basescu”. E un pasaj din cel mai nou editorial scris de Ion Cristoiu, cel care, pina acum, spunea ca in Romania exista riscul unei dicataturi a la Putin, cu concursul lui, bineinteles, Traian Basescu. Doamne, mare e gradina ta!
PS2. Joi, cica Antena 3 va boicota revenirea lui Traian Basescu la Cotroceni. Oricit mi-am batut mintea, tot nu pot sa imi imaginez cum va arata o seara fara obsesia care tine in viata talk-show-urile de seara ale acestui canal. Dar abia astept sa vad ce va fi; mor de curiozitate. In rest, ramine cum am stabilit: boicotul la care indeamna CRP miine si poimiine trebuie boicotat. Scuze ca ma repet, dar uneori, e nevoie de asa ceva.  

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.