Cum vor putea intra în țară românii din Europa? Test PCR sau nu pentru nevaccinați?

Cum vor putea intra în țară românii din Europa? Test PCR sau nu pentru nevaccinați?

decembrie 7, 2021 0

Răspândirea rapidă a noii tulpini OMICRON obligă statele europene să ia măsuri drastice chiar înainte de Sărbători.

183 de cazuri cu varianta Omicron sunt acum confirmate în Danemarca. Această cifră a fost calificată drept „preocupantă” de autoritățile din Copenhaga.

În Irlanda se reintroduc de marți până pe 9 ianuarie noi restricții privind distanțarea socială în spațiile publice, care oferă servicii în domeniul turismului și al ospitalității, pentru a încerca să limiteze contaminările cu Covid-19 şi a preveni răspândirea noii variante Omicron.

Centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) a plasat cinci țări din Europa pe lista sa cu destinații cu risc „foarte mare” de călătorie din cauza Covid-19, la nivelul 4, categoria cu cel mai mare risc, conform CNN.

Alături de statele europene Andorra, Cipru, Franța, Liechtenstein și Portugalia au mai fost incluse Iordania și Tanzania

În România, legat de eventualele restricţii sau relaxări în perioada sărbătorilor, premierul Nicolae Ciucă a precizat:

Desigur, în funcţie de evoluţia indicatorilor de incidenţă în perioada următoare, vom reveni cu hotărâri ale CNSU vis-a-vis de măsurile din perioada sărbătorilor de iarnă”.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a stabilit, luni seară, noi reguli de aplicare a măsurii carantinei pentru persoanele care ajung în România în perioada 10 decembrie – 8 ianuarie.

Persoanele care nu sunt vaccinate, testate sau nu au trecut prin boală în ultimele şase luni intră în carantină pentru 14 zile, iar dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR vor sta în carantină 10 zile.

Copiii cu vârsta până la 12 ani sunt exceptaţi de la această măsură, alături de alte categorii de persoane.

Ministrul Sănătății a spus că dacă persoanele nevaccinate şi care nu au trecut prin boală nu prezintă test PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei, vor intra în carantină timp de 14 zile.

„Cei care vin din alte ţări, dar din spaţiul UE, vor continua să prezinte, ca şi până în prezent, certificatul verde care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR, obţinut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei. Persoanele nevaccinate care nu au trecut prin boală în ultimele 6 luni, care călătoresc din alte state membre ale UE aflate în zona roşie, urmează să fie carantinate timp de 10 zile”, a afirmat Alexandru Rafila.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.