”Dacă există constrângeri bugetare, atunci prima măsură trebuie să fie eliminarea privilegiilor, a pensiilor speciale abuzive”

decembrie 30, 2018 0

Redăm un comunicat al cartel Alfa, care vizează mai ales măsurile antibugetari, mai puțin discutate, din ultima ordonanță importantă a anului 2018:

 

2019 – un an în care se prefigurează conflicte sociale deschise

Începând cu 1 ianuarie 2019, indemnizațiile parlamentarilor și ale membrilor guvernului se vor majora ca efect al creșterii salariului minim pe economie. Spre exemplu, indemnizația domnului ministru Teodorovici va fi mai mare cu 1890 lei pe lună, iar indemnizația de bază a unui parlamentar crește cu cel puțin 1620 lei lunar.

Aleșii noștri și numiții lor (persoanele din conducerea autorităților publice) reprezintă singura categorie de bugetari cărora  salariul le crește automat, cu fiecare creștere a salariului minim. Este o discriminare față de ceilalți salariați bugetari, pe care am reclamat-o și la adoptarea legii, însă consensul transpartinic în ceea ce privește privilegiile au blocat orice recurs constituțional.

Prin adoptarea OUG nr. 144/2018, încă odată Guvernul nu se gândește la cetățeni, ci numai la aleși. Ordonanța, adoptată în timpul sărbătorilor și fără nicio consultare prealabilă cu partenerii sociali (așa cum am arătat aici), cuprinde măsuri de înghețare a drepturilor celorlalte categorii de personal bugetar.

Adoptarea unor acte normative privind soarta salariaților cu ignorarea regulilor dialogului social este deja un obicei al guvernului care creează numai efecte negative. Din nou, decidenții care se pare că au muncit numai în birou, creează o anomalie discriminatorie: condițiile de muncă nu sunt legate de situația bugetară ci de mediul și situația concretă de la locul de muncă.

Dacă există constrângeri bugetare, atunci prima măsură trebuie să fie eliminarea privilegiilor, a pensiilor speciale abuzive, plafonarea indemnizațiilor speciale și nu tăierea din veniturile salariaților care lucrează în ture ca să acopere deficitul masiv de personal sau în condiții de muncă stresante, periculoase și riscante.

O altă discrepanță extrem de gravă pe piața muncii din România este determinată de blocarea negocierilor colective prin efectele legii 62 a dialogului social, nemodificată din 2011 în ciuda angajamentelor repetate și solicitărilor Organizației Internaționale a Muncii și ale Comisiei Europene. Astfel, în timp ce, iată, salariile aleșilor se măresc automat prin grilă, odată cu creșterea salariului minim, în sectorul privat, lipsa contractelor colective și a coeficienților de ierarhizare trage spre salariul minim alte zeci de mii de lucrători calificați și cu experiență, așa cum s-a întâmplat în fiecare an de la adoptarea Legii 62, ajungând ca mai mult de jumătate dintre lucrătorii din România să fie plătiți la minim.

Înghețarea punctului de pensie până în septembrie 2019 și adoptarea unei legi a pensiilor care va genera discriminări între salariații care au contribuit diferit dar vor avea pensii identice, distrugerea pilonului II de pensii sunt alte motive de nemulțumire în rândul salariaților și pensionarilor.

Guvernul, prin lipsa totală de dialog social, prin disprețul față de lege și față de cetățeni este direct responsabil de viitoarele conflicte sociale. O parte dintre federațiile membre ale Confederației Naționale Sindicale “Cartel ALFA” au demarat deja procesul de consultare internă în vederea organizării unor forme de protest la începutul anului 2019 și procesul se va amplifica având în vedere nemulțumirile profunde ale membrilor noștri din aproape toate domeniie de activitate.

În concluzie, Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA” solicită convocarea de URGENȚĂ a Consiliului Național Tripartit de Dialog Social, ca o condiție minimală în vederea eliminării conflictelor sociale deschise.

Bogdan Iuliu HOSSU

Președinte CNS „Cartel ALFA”

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.