Dacă m-am infectat deja cu Omicron, pot să mă mai contagiez după aceea din nou?

Dacă m-am infectat deja cu Omicron, pot să mă mai contagiez după aceea din nou?

februarie 7, 2022 0

Recontagiarea coronavirusului depinde de cantitatea de anticorpi neutralizanți pe care o are pacientul. Dacă aveți puțini anticorpi, este mult mai probabil să vă infectați din nou.

Pentru a răspunde la aceste întrebări, știința caută datele disponibile, iar dovezile pe care le avem sunt întotdeauna din trecut. Despre omicron avem încă puține date. Dar pasul de la varianta deltă la omicron ne poate ajuta să-l înțelegem.

Chiar a existat o scurgere de imunitate. Omicronul ne infectează mai mult pentru că este capabil să scape de imunitatea care ne-a fost conferită fie prin vaccinuri, fie prin infecții anterioare cu alte variante. Prin urmare, este posibil ca o persoană care a fost infectată cu omicron să fie infectată din nou cu omicron sau eventualele variante care vin mai târziu.

Totul va depinde de cantitatea de anticorpi neutralizanți pe care o aveți.

Singura opțiune de a ști dacă o persoană riscă să fie reinfectată ar fi să știe dacă are sau nu destui din acești anticorpi neutralizanți, dar acest tip de test este foarte complex și se face doar în contextul proiectelor de cercetare. În plus, aceste teste ar trebui făcute periodic.

Imediat după infecție, avem un nivel mai ridicat de anticorpi neutralizanți, deși există oameni infectați care nu produc mulți dintre acești anticorpi specifici.

Pe măsură ce trece timpul după infecție și activarea răspunsului imun scade, începem să avem un risc mai mare de reinfecție deoarece scade cantitatea de anticorpi neutralizanți.

De aceea și persoanele infectate ar trebui vaccinate la ceva timp după ce boala a trecut. Datele din această vară de la Centers for Disease Control din SUA indică faptul că printre persoanele care au avut o infecție cu SARS-CoV-2, vaccinarea oferă protecție suplimentară împotriva reinfectării.

La fel se întâmplă și cu persoanele vaccinate care nu au fost infectate, în timp și anticorpii lor neutralizanți scad și din acest motiv se folosesc doze de rapel pentru a crește cantitatea acestor anticorpi și a reduce riscul de contagiune.

De asemenea, trebuie să avem în vedere că șansele de reinfectare ar putea crește dacă apare o nouă variantă a virusului care scăpa de imunitatea generată de omicron, variantele anterioare sau vaccinurile pe care le avem până acum.

În raportul 49 al Centrului pentru Analiza Bolilor Globale din Regatul Unit, se detaliază că acesta este asociat cu un risc crescut de reinfecție între 4,8 și 6 ori mai mult decât cu varianta delta.

Această creștere are de-a face cu potențialul acestei variante de a scăpa de imunitatea anterioară conferită de infecția naturală cu alte variante și de asemenea de vaccinuri.

Pentru a opri intrarea omicron în celule, știm că sunt necesare cantități mai mari de anticorpi neutralizanți.

Acesta este unul dintre motivele pentru care au fost începute studii clinice cu vaccinuri specifice concepute împotriva omicronului.

Nu putem exclude însă ca pe viitor să apară și alte variante mai transmisibile decât omicronul și să scape de imunitatea generată de această variantă, de cele anterioare sau chiar de vaccinuri, de unde și importanța monitorizării și evitării apariției de noi variante. .

Deși posibilitatea reinfectării este reală, trebuie menționat că riscul de spitalizare sau de dezvoltare a unei boli grave scade drastic din momentul în care depășim infecția naturală sau ne vaccinăm cu programul complet.

Imunitatea celulară și umorală împotriva virusului se dovedește a fi cheia pentru evitarea spitalizărilor și a deceselor, indiferent de varianta cu care suntem infectați.

Acesta este motivul pentru care accesul la vaccinuri în întreaga lume este atât de important. Deși vaccinarea noastră nu poate opri complet avansul noilor infecții sau reinfecții, ar putea preveni moartea persoanelor infectate din întreaga lume.

(Nuria Izquierdo-Useros este doctor în biologie, șef al grupului de agenți patogeni emergenti de la IrsiCaixa. Sursa: El Pais)

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.