VIDEO. Extremiștii pro-Trump îngheață Canada. Protestul camionagiilor, și bucuria lui Putin

VIDEO. Extremiștii pro-Trump îngheață Canada. Protestul camionagiilor, și bucuria lui Putin

februarie 6, 2022 0

Manifestaţia de la Ottawa împotriva obligativităţii vaccinării, care paralizează  capitala canadiană de zece zile, se transformă într-o mișcare ce scapă de sub control și capătă accente politice, unii dintre protestatari cerând deja dizolvarea guvernului condus de Justin Trudeau, anunță Digi 24.

Poliția spune că protestul este finanțat în parte de simpatizanți extremiști din SUA. De altfel, între protestatarii care au paralizat centrul capitalei canadiene sunt şi câţiva care arborează steaguri naziste sau ale „supremaţiei albe”, menţionează Reuters.

Haosul din Canada îi vine mănușă și lui Vladimir Putin, care și-a propus să destabilizeze Occidentul prin acțiuni de război hibrid, confiscând sau deturnând politic orice subiect, de la ajutarea lui Trump să câștige alegerile în fața lui Hillary Clinton în 2016 până la folosirea oricărei mișcări ”antisistem”, cum sunt și protestele șoferilor de TIR din Țara Arțarului.

Totul a pornit de la interdicția de a intra în Canada din SUA, dacă nu avem vacccin. Apoi și americanii au dat o lege prin care nu se poate intra în SUA din Canada, fără vaccin. Concluzia este că noi nu mai putem munci”, a relatat, pentru Știri de Cluj, Cezar, un român stabilit în Canada care lucrează ca și șofer de camion.

Acesta a spus că protestele au fost pornite de camionagiii din British Columbia, care au pornit cu sute de mașini spre Ottawa, capitala Canadei. Au urmat apoi șoferi de camioane din toată țara, din Nova Scoție, Quebec etc.

”Eu am plecat cu un convoi de 180 de camioane, care până la Ottawa s-a mărit. S-au alăturat oameni cu mașini personale.

”Sunt foarte mulți români veniți din toate provinciile. Eu am pus un steag și toți au venit acolo. Ne-am strâns în jurul lui. Este o atmosferă desprinsă dintr-un film. Nu îmi vine să cred ce mare este dorința oamenilor de libertate. Canada a fost o țară cu democrație, dar pentru moment este pierdută”, a mai spus Cezar, care nu este vaccinat.

WhatsApp Image 2022-02-06 at 18.21.59 (2).jpeg
Foto: Stiri de Cluj

Camioanele au fost parcate în fața Parlamentului. Autoritățile încearcă să îi intimideze pe camionagii și pun blocuri de beton atunci când o mașină pleacă, pentru a elibera zona.

Cezar a mai spus că restricțiile în Canada sunt foarte dure. Nu se poate ieși din țară sau intra fără vaccin, nu se poate intra în magazinele sub 1500 de mp fără certificat de imunizare.

Practic eu nu pot merge să cumpăr alimente. Este absurd. Am ajuns să merg în provincia alăturată pentru a cumpăra alimente”, a mai spus acesta.

 

Protestele camionagiilor din Canada sunt susținute și de ”trumpismul” din SUA, inclusiv de fostul președinte american, care este anchetat pentru instigarea la haosul de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, când fanii săi au încercat să oprească prin forță instalarea lui Joe Biden, președintele ales de americani.
Curentele anarhiste din SUA susțin și ele haosul din țara vecină.

Duminică, primarul capitalei Ottawa, Jim Watson, citat de Reuters, a declarat că poliția este depășită numeric, iar protestatarii din centrul orașului controlează situaţia.

„Situaţia a scăpat complet de sub control în acest moment pentru că indivizii cu protestul sunt la manşă”, a spus Watson la un post local de radio. „De departe au mai mulţi oameni decât avem noi agenți de poliţie”, a adăugat acesta.

Manifestația împotriva obligativităţii vaccinării are la origine mişcarea „Convoiul libertăţii”.

Un important membru al guvernului liberal a afirmat că uşurinţa cu care convoiul protestatarilor a blocat zona din jurul Parlamentului şi aparenta neputinţă a poliţiei constituie o „o umilinţă naţională”.

Protestul a fost încurajat de politicieni recunoscuţi ai conservatorilor canadieni, dintre care unii chiar şi-au făcut selfie-uri cu camionagiii, dar care nu au vrut să comenteze.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.