„Dacă vă vaccinați, în 90% din cazuri nu veți face Covid-19. Dar chiar dacă îl luați, veți avea mai puțin coronavirus în corp”

„Dacă vă vaccinați, în 90% din cazuri nu veți face Covid-19. Dar chiar dacă îl luați, veți avea mai puțin coronavirus în corp”

iulie 3, 2021 0

Persoanele care se infectează cu coronavirus chiar și după vaccinare tind să aibă o încărcătură virală mai mică, să aibă un timp de infecție mai scurt și să prezinte simptome mai ușoare decât persoanele care nu sunt vaccinate.

„Dacă vă vaccinați, în 90% din cazuri nu veți lua Covid-19. Chiar dacă îl contractați, va exista mai puțin coronavirus”, explică Jeff Burgess (foto sus), investigatorul principal al studiului, publicat în New England Journal of Medicine.

În timp ce vaccinurile COVID-19 se dovedesc a fi extrem de eficiente în prevenirea infecției cu COVID-19, niciun vaccin nu este 100% eficient și apar infecții neprevăzute.

Dintre 3.975 de participanți la două studiu, infecțiile cu SARS-CoV-2 au fost identificate la cinci participanți care au fost complet vaccinați și 11 care au fost parțial vaccinați, precum și la 156 de participanți nevaccinați. Aproximativ jumătate dintre participanți provin din zonele de studiu din Arizona.

Cercetătorii au descoperit că participanții la studiu care au fost parțial sau complet vaccinați cu vaccinurile Pfizer și Moderna tip ARN mesager la momentul infecției au avut o încărcătură virală cu 40% mai mică decât cea a participanților nevaccinați.

Încărcarea virală – cantitatea de virus SARS-CoV-2 găsită într-un eșantion de testare – nu este un indicator despre cât de contagioasă este o persoană, deși cercetarea timpurie a COVID-19 sugerează că încărcătura virală ar putea juca un rol în severitatea bolii și transmiterea secundară.

În plus față de severitatea bolii, cercetătorii au analizat longevitatea infecției. Majoritatea infecțiilor în rândul participanților nevaccinați au fost detectate timp de două sau mai multe săptămâni, comparativ cu doar o săptămână în rândul participanților vaccinați. Aceasta reprezintă o reducere cu 66% a riscului ca o persoană vaccinată să aibă o infecție confirmată mai mult de o săptămână.

În plus, riscul de a avea COVID-19 cu febră însoțitoare a fost cu 58% mai mic pentru participanții vaccinați, care au raportat cu două zile mai puțin stare de bolnav la pat, în medie, și o durată totală a bolii care a fost cu șase zile mai scurtă decât cea a persoanelor nevaccinate, arată datele studiului publicat de Arizona News.

Europa, îngrijorată de varianta Delta

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a solicitat vineri europenilor să se vaccineze împotriva COVID-19, în contextul răspândirii variantei Delta a coronavirusului, transmite Agerpres.

”Suntem îngrijoraţi în legătură cu varianta Delta. Vedem că noua variantă Delta este mult mai transmisibilă decât celelalte şi că ratele de infectare cresc şi ştim că ele vor creşte”, a afirmat şefa executivului comunitar vineri, în timpul unei vizite în Lituania.

Ea a adăugat că ”vestea bună” este aceea că vaccinurile anti-COVID-19 existente sunt eficiente împotriva variantei mai contagioase Delta.

”Gravitatea infectării poate fi redusă prin vaccinare şi măsuri de igienă. Eu pot doar să cer fiecărei persoane care nu a folosit ocazia de a se vaccina să o facă”, a accentuat şefa Comisiei Europene.

Varianta Delta a coronavirusului a fost semnalată prima dată în India şi se răspândeşte rapid în numeroase ţări, fiind mai contagioasă decât celelalte variante cunoscute.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.