Vaccinul ”J&J”, răspuns imun de ”cel puțin 8 luni”. Inclusiv față de tulpina DELTA și cu protecție ”îmbunătățită” în timp

Vaccinul ”J&J”, răspuns imun de ”cel puțin 8 luni”. Inclusiv față de tulpina DELTA și cu protecție ”îmbunătățită” în timp

iulie 3, 2021 1

Johnson & Johnson a anunțat joi că vaccinul său anticovid cu doză unică este eficient împotriva variantei delta extrem de contagioase, cu un răspuns imun care durează cel puțin opt luni, anunță Deutsche Welle.

Anticorpii și celulele sistemului imunitar de la opt persoane inoculate cu vaccinul J & J au neutralizat efectiv tulpina delta, identificată pentru prima dată în India, potrivit cercetătorilor.

Un al doilea studiu pe 20 de pacienți vaccinați la Centrul Medical Beth Israel, din Boston, a avut rezultate similare.

Răspunsul anticorpilor „se îmbunătățește în timp”

„Credem că vaccinul nostru oferă protecție de lungă durată împotriva COVID-19 și provoacă o activitate de neutralizare împotriva variantei delta”, a declarat Paul Stoffels, șef științific J&J, într-o declarație a companiei.

Mathai Mammen, directorul Centrului de Cercetare și Dezvoltare Janssen de la Johnson&Johnson, a menționat că datele „din cele opt luni studiate până în prezent” arată că vaccinul J&J „generează un răspuns puternic de neutralizare a coronavirusului, care nu se diminuează, dar observăm în schimb o îmbunătățire a imunității față de COVID, în timp”.

Rezultate bune în Africa de Sud

Pe de altă parte, dr. Glenda Gray, președintele Consiliului de Cercetare Medicală din Africa de Sud (SAMRC, acronim în engleză), a indicat într-o conferință de presă, vineri, că studiile efectuate în țară arată o „durată surprinzătoare” a răspunsului imunitar a formulei cu doză unică, deși evoluția acesteia trebuie continuată să fie monitorizată, deoarece până acum au fost analizate date dintr-o perioadă de opt luni.

„În concluzie, vaccinul J&J funcționează bine în Africa de Sud cu varianta beta dificilă pe care o avem. Toate datele pe care le-am văzut dezvăluie un răspuns imediat și susținut împotriva variantei delta și vedem o durată surprinzătoare (a răspunsului imunitar pentru o singură doză) „, a subliniat Gray.

Aceste date sunt susținute atât de studii de laborator, cât și de numărul scăzut de infecții grave detectate în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății din Africa de Sud cărora li s-a administrat doza unică J&J ca parte a unui amplu studiu lansat de SAMRC la jumătatea lunii februarie.

Din aproape jumătate de milion de persoane imunizate în cadrul acestei inițiative, doar 1% s-au infectat și, din totalul acestor infecții, 98% au implicat forme „ușoare” ale COVID-19; 4% dintre cei infectați au avut simptome moderate și doar 2% au dezvoltat o afecțiune severă.

Datele compilate de SAMRC sugerează, de asemenea, că formula dezvoltată de compania farmaceutică Janssen pentru J&J „funcționează mai bine”, a subliniat Gray, față de varianta delta (cea detectată pentru prima dată în India) decât față de beta (identificată de specialiștii din Sud Africani la sfârșitul anului 2020).

Varianta delta și-a făcut drum în India în aprilie și mai și de atunci s-a răspândit în întreaga lume.

Un raport al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a estimat că această tulpină considerată cea mai contagioasă ar putea ajunge la 90% din cazurile noi în Uniunea Europeană până la sfârșitul lunii august.

Avatar
Ionuț Filip
Ionut Filip
One thought on “Vaccinul ”J&J”, răspuns imun de ”cel puțin 8 luni”. Inclusiv față de tulpina DELTA și cu protecție ”îmbunătățită” în timp
  1. Avatar

    TRAIASCA MARESALU ANTONESC

    MARSI IN P MATII DE VACCIN CINE ESTI TU

    iulie 5, 2021 Reply
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.