Dan Dungaciu despre invazia afgană asupra Europei și cum va fi România afectată: ”Vor conta banii, nu valorile”

Dan Dungaciu despre invazia afgană asupra Europei și cum va fi România afectată: ”Vor conta banii, nu valorile”

august 18, 2021 0

Într-o analiză pentru SpotMedia, Dan Dungaciu consideră că actuala criză din Afganistan este o criză a NATO și a Occidentului.

”Prima înfrângere o consemnează ideea mesianică potrivit căreia lumea poate fi creată sau refăcută după chipul și asemănarea Occidentului (Vestului în general, Americii în particular). NATO nu va fi un câștigător. Ideea de NATO ca alianță politico-militară va fi înfrântă. Trebuie să ne așteptăm că NATO nu se va mai duce să facă nation building, adică nu se va mai duce să redeseneze societăți. Va fi o alianță care va fi foarte atentă în a se mai angaja în războaie. Ca și America, de altfel”, este de părere analistul.

Consecința pentru România, spune Dan Dungaciu, va fi că pragmatismul va predomina în fața valorilor occidentale.

”Trebuie să ne așteptăm ca, de aici înainte, valorile morale, ideea morală, mesianismul acesta care a fost înălțător până la un anumit punct (pe noi, cel puțin, aici în Est ne-a salvat) nu va mai fi pus la încercare. Va predomina de aici înainte un Realpolitik, care înseamnă că vor fi luate în considerare interesele, calculele, banii și avantajele imediate. Două trilioane s-au cheltuit acolo. În Armată 80 de miliarde. Bani duși pe apa Sâmbetei… Din acest punct de vedere, noi trebuie să ne așteptăm (iar asta ne va afecta și pe noi, România) că Realpolitik-ul va prevala, inclusiv în regiunea noastră apropiată. Că e vorba de Rusia, că e vorba de Ucraina, că e vorba de Marea Neagră, trebuie să ne așteptăm că negocierile, chiar și punerea în paranteze a unor valori sacrosante pentru Occident, vor prevala de aici înainte”, mai spune Dan Dungaciu.

Pentru România e important, adaugă Dungaciu, nu că NATO se prăbușește (NATO are o forță de descurajare prin însuși faptul că există) dar, în vecinătatea NATO, România va trebui să se obișnuiască cu ideea că negocierea va fi importantă.

”Ceea ce trebuie să înțelegem noi la București este că valoarea ta de întrebuințare va crește dacă și capacitatea ta de negociere și de a furniza canale de comunicare e mai mare. Asta cred că trebuie să fie o lecție importantă, pentru că ne afectează (indirect, dar ne afectează) și pe noi, ca stat cu statut de frontieră a Vestului. Noi suntem estul Vestului și vom rămâne așa încă o generație de acum încolo. Și trebuie să ne obișnuim că în jurul nostru nu se vor mai face războaie, că nici NATO, nici americanii nu vor mai intra în război în această regiune și că negocierea va prevala. Deci, dacă stai neclintit și nu te miști, nu vei avea valoare de întrebuințare”, mai afirmă analistul

Un al doilea efect, direct, nemijlocit, pentru noi ar putea să fie criza migranților, despre care toată lumea vorbește.

”Afganii vor pleca. Vor pleca în Iran, dar nici iranienii nu vor ține ușile deschise, pentru că îi deranjează foarte mult faptul că regimul taliban este de altă formulă religioasă și de altă formulă politică. Iranienii admit femeile în spațiul public, în societate, au complet alt statut pentru ele, în comparație cu talibanii. De aceea, vor deshide ușa, dar nu cu foarte multă generozitate. Turcii, la fel. Și multe alte state spre care afganii se îndreaptă. Ei vor crea tensiuni inclusiv în aceste state musulmane, dar imaginați-vă cam ce tensiuni vor crea dacă vin spre Europa. Nu se știe dacă cineva nu ne va sugera și nouă să preluăm un tronson de afgani, în numele unei solidarizări internaționale, ca urmare a situației post-conflict. De, aceste două consecințe le văd eu, în primul rând, pentru România: 1) Schimbarea statutului NATO din alianță politico-militară în alianță politică, cu consecințe în regiune și 2) posibili migranți din regiunea de conflict”, conchide Dan Dungaciu..

 

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.