STUDIU. De ce transmit bebelușii coronavirusul mai rapid decât adolescenții sau maturii

STUDIU. De ce transmit bebelușii coronavirusul mai rapid decât adolescenții sau maturii

august 18, 2021 0

La începutul pandemiei, copiii erau considerați „super contagioși”. O concluzie pripită, care s-a schimbat pe măsură ce au fost publicate studii cu rezultate care au contrazis-o până la punctul de a sublinia că erau chiar mai puțin contagioși decât adulții.

Acum, noi cercetări susțin că micuții, în special până la vârsta de trei ani, transmit mai ușor decât adolescenții virusul în casele lor.

Departe de a pune minorii înapoi în ochiul uraganului, autorii acestei lucrări clarifică faptul că concluziile lor nu rezolvă dezbaterea dacă copiii infectați sunt la fel de contagioși ca restul populației și nu sugerează că promovează pandemia. Pur și simplu pun pe masă „rolul” pe care îl joacă în lanțul de transmisie din casă.

După cum a fost dezvăluit în articolul publicat în revista „JAMA Pediatrics”, bebelușii și copiii mici sunt mai puțin susceptibili de a fi infectați decât adolescenții, dar atunci când apare o infectare, sunt mai predispuși să transmită virusul celor din apropierea lor.

Originea acestei situații pare a fi un factor comportamental, deoarece copiii foarte mici necesită multă atenție și nu pot fi izolați atunci când sunt bolnavi.

Pentru pediatri are sens. La fel cum adolescenții petrec mai mult timp în afara casei, împreună și adesea, în locuri destul de închise, ating și chiar împart o băutură, cei mai mici au mai puțină interacțiune socială în afara casei, tind să fie în contact fizic strâns cu cei de alături, pe lângă punerea mâinile și alte obiecte la gură frecvent. Există o sumă de condiții care facilitează contagierea în casă.

Noul studiu, care a fost realizat de cercetători de la Public Health Ontario, a fost dezvoltat din evidența cazurilor Covid-19 și a testelor pozitive de coronavirus în Ontario, Canada, în perioada 1 iunie – 31 decembrie 2020.

Oamenii de știință au detectat toate cazurile pozitive asociate cu casele private și apoi au identificat „cazul index” (prima persoană care a dezvoltat simptome de coronavirus sau a fost testată pozitiv pentru coronavirus).

După analizarea a 6.280 de gospodării în care prima persoană care a contractat virusul avea vârsta sub 18 ani, au căutat cazuri secundare în rândul colocatarilor, în următoarele două săptămâni.

Trebuie remarcat faptul că, în majoritatea cazurilor, lanțul de transmitere s-a oprit la cu copilul infectat, dar în 27,3% din gospodării, copiii au infectat cel puțin o altă persoană din casă.

La încrucișarea datelor, s-a observat că, deși adolescenții (între 14 și 17 ani) au constituit 38% din cazurile indicelui și cei cu vârsta sub trei ani, doar 12%, atunci când vine vorba de infectarea la domiciliu, probabilitățile au fost de 40 % mai mare la cei mici.

Autorii studiului nu exclud posibilitatea ca micii copii să aibă niveluri mai ridicate de virus decât adolescenții. Cercetările anterioare au arătat că, deși micuții rareori se îmbolnăvesc grav, pot avea niveluri de virus similare sau chiar mai mari decât adulții.

Adevărul este că dinamica transmiterii bolii nu este simplă și rolul copiilor în răspândirea virusului rămâne incert. Dar având în vedere că, potrivit datelor, aceștia au capacitatea de a-l transmite la viteze semnificative clinic, va fi necesar să ne asigurăm că cei din jur sunt vaccinați pentru a ajuta la oprirea răspândirii acasă.

Și, fără îndoială, măsurile de precauție, atât acasă, cât și în creșe, sunt esențiale: distanțare fizică, ventilație bună, mască și igienă frecventă a mâinilor.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.