”De aici din Suedia, privim cu admirație și puțină invidie vaccinarea în România…”. Cum a reușit Bucureștiul să ia fața marilor capitale europene

”De aici din Suedia, privim cu admirație și puțină invidie vaccinarea în România…”. Cum a reușit Bucureștiul să ia fața marilor capitale europene

aprilie 24, 2021 0

România se află la coada mai tuturor clasamentelor europene, indiferent de speță: PIB pe cap de locuitor, exporturi, venit lunar, salarii, calitatea vieții etc.

Dar cu toate acestea, în ultimele două luni a trecut în topul european în privința succesului campaniei de vaccinare.

Aici, intră în discuție mai multe criterii, cel mai important fiind numărul persoanelor complet imunizate.

România este printre primele țări din Uniunea Europeană în privința vaccinării, relevă statistica prezentantă de site-ul ourworldindata.org.

Astfel, potrivit statisticii, țara noastră este pe locul 4 în Uniunea Europeană când vine vorba de persoane vaccinate cu ambele doze, cu 1.466.149 de persoane, până astăzi și pe locul al șaptelea la totalul dozelor administrate, adică  3.838.804.

Cele mai recente date statistice prezentate de site-ul ourworldindata.org arată că peste 100 de milioane de doze de vaccin au fost administrate în țările membre ale Uniunii Europene. Media de vaccinări din ultimele 7 zile este de 2,3 milioane de doze pe zi.

Autoritățile locale au deschis sâmbătă dimineață primul centru de vaccinare drive thru din țară în parcarea unui mall din Deva, unde au fost organizate patru fluxuri de vaccinare cu serul produs de Pfizer-BioNTech.

”În această dimineață, la ora 10.00, a început la Deva acțiunea de vaccinare direct din mașină -„Drive Thru”. Centrul, primul de acest fel din țară, se află în parcarea Complexului Comercial Shopping City Deva și sunt organizate 4 fluxuri de vaccinare cu serul produs de Pfizer BioNTech”, anunță Prefectura Hunedoara pe pagina de Facebook.

Și la Timișoara va exista un centru drive-thru, unde oamenii se vor putea vaccina anti-Covid direct din mașină, fără programare. Autoritățile locale au discutat despre un asemenea centru, însă nu au încă o locație exactă. În țară vor fi deschise mai multe astfel de locații până la finalul lunii aprilie.

Potrivit coordonatorului campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, mai multe centre de vaccinare drive-thru vor fi deschise în țară până la finalul lunii aprilie. În ele vor fi echipe mobile care vor vaccina cu Pfizer. Capacitatea unui astfel de centru ar fi de 400 de persoane pe zi. Ele ar urma să fie amenajate în „zone accesibile”, cum ar fi parcările marilor magazine. Nu va fi nevoie de programare.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a demonstrat o eficiență rară în politica românească

„Noi credem că până la finalul lunii aprilie vom înființa și operaționaliza câteva centre drive-thru, inclusiv în București. Încercăm să le amplasăm în zone relativ accesibile, în care foarte multe persoane mai au și alte tipuri de activități, de pildă în preajma unui hipermarket. Aceste centre vor avea circa patru echipe mobile de vaccinare și putem asigura cel puțin 400 de persoane care se vor putea vaccina zilnic în aceste centre. Vom distribui vaccin de la Pfizer, așa încât o persoană poate să treacă cu alți membrii de familie sau cu alți cunoscuți, fără programare. Te vaccinezi și îți vezi de celelalte activități”, a declarat Valeriu Gheoghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, într-un interviu televizat.

Și la Timișoara ar urma să fie deschis un asemenea centru drive-thru. Se discută încă detaliile, au fost identificate și câteva locații posibile, însă mai sunt de pus la punct câteva aspecte.

Zeci de oameni s-au strâns încă de la ora 15 în fața centrului temporar de vaccinare de la CRAFT, pentru Maratonul Vaccinării, programat să înceapă la ora 16.

Vă reamintim, acest eveniment se desfășoară de vineri, 23 aprilie, de la ora 16, până luni, 26 aprilie, la ora 8. În acest timp, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara (CRAFT), sunt puse la dispoziție 30 de fluxuri de vaccinare cu Pfizer, unde doritorii se pot imuniza fără programare, doar cu buletinul. Se pot vaccina și minorii de peste 16 ani, însă cu acord scris de la un părinte.

Unul dintre inițiatorii acestui maraton este medicul ATI Dorel Săndesc, care speră ca astfel să îi impulsioneze pe cât mai mulți oameni să se vaccineze.

Sunt două căi de acces – una pentru persoanele programate și una pentru cei care vor să se vaccineze, dar nu au programări.

La intrare se face triajul epidemiologic, apoi oamenii merg la cadrele medicale care îi vaccinează. Primesc buletinul de vaccinare, după care, timp de 15 minute, stau într-o zonă de supraveghere.

Sute de voluntari îi ajută pe medicii implicați în Maratonul Vaccinării, potrivit Tion.ro.

Statisticile bune și determinarea Guvernului Cîțu de a obține imunizarea populației până în toamnă au trezit inclusiv interesul românilor care trăiesc în Diaspora.

Mesajele lor sunt un amestec de bucurie și invidie pentru ce se întâmplă de la o vreme în patria-mamă.

”Bravo! De acord, sunt impresionată de cum merge vaccinarea în România, comparativ cu Suedia pare totul mult mai eficient organizat. De aici, privim cu admirație și un pic de invidie, noi ăștia ”tinerii”, mai avem de așteptat…”, a comentat utilizatoarea cu numele ”xtransylvaniax” la postarea pe Instagram a jurnalistului Laurențiu Ciocăzanu, coordonator VoxPublica.ro.

 

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.