De ce i-a luat Dan Voiculescu apărarea lui Florin Cîțu și ce ne spune poziția fondatorului ”Antenelor”

De ce i-a luat Dan Voiculescu apărarea lui Florin Cîțu și ce ne spune poziția fondatorului ”Antenelor”

august 13, 2021 0

”Doctrina Umanismului Pragmatic promovează cu tărie Demnitatea, Onoarea și Curajul ca atribute ale ființei umane. Consider atacurile din aceste zile la adresa Prim Ministrului Florin Cîțu ca fiind lipsite de demnitate. Nu poți reproșa unui om faptul că în urmă cu peste 20 de ani a fost pedepsit pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice. O abatere pentru care a fost sancționat, la vremea respectivă. Este rușinos și nedemn să ataci, din motive politicianiste, o persoană. Indiferent de funcția pe care o ocupă. Politica nu se poate face fără demnitate, fără onoare!”, a scris Dan Voiculescu pe blogul său.

Așadar, surpriză: patronului celebrei televiziuni de știri Antena 3, care a fost mai mereu aliata PSD și principalul adversar media al PNL, îi ia apărarea premierului liberal!

Cum se explică o astfel de poziționare fără precedent a fondatorului trustului Intact?

Să spunem că Dan Voiculescu e sincer în mesajul său:

”Nu poți reproșa unui om faptul că în urmă cu peste 20 de ani a fost pedepsit pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice. O abatere pentru care a fost sancționat, la vremea respectivă. Este rușinos și nedemn să ataci, din motive politicianiste, o persoană”, scrie Voiculescu și, la modul teoretic, are dreptate.

Exacerbarea și folosirea unor detalii întunecate din trecutul cuiva, politician sau nu, pentru a-l demola este într-adevăr ”rușinos și nedemn” din punct de vedere uman.

Doar că politica e construită masiv pe astfel de procedee neortodoxe, cu care patronul Antenelor a conviețuit zeci de ani după Revoluție, prin urmare o astfel de abordare poate fi pusă cel mult pe seama redobândirii înțelepciunii la senectute.

Și-atunci, ce-ar mai fi?

Dan Voiculescu, indiferent ce vârstă ar avea, rămâne Dan Voiculescu în materie de pragmatism.

El ”simte” încotro bate vântul schimbării și că PSD nu se cam află pe direcția lui. Știe, de asemenea, că puterea e masiv în mâna lui Klaus Iohannis și a PNL, alături de care USRPLUS și UDMR pot fi aliați de conjunctură.

Prin urmare, pentru conservarea pragmatismului său endemic, e clar că Dan Voiculescu nu mai trebuie să joace pe cartea ostilității totale față de liberali, căci asta i-ar putea tăia accesul la resurse viitoare consistente (vezi sumele imense încasate de trustul său media pentru publicitatea guvernamentală în pandemie – detalii AICI)

”În an dublu electoral, milioanele de euro pompate în televiziunile conduse de Voiculescu și Ghiță, sutele de mii de euro injectate în trusturile lui Budeanu, Chireac și Andronic, arată ca o tentativă de cumpărare a presei de către PNL”, scria jurnalistul Dan Tăpălagă anul trecut, despre sumele imense plătite de Guvernul Orban unor trusturi de presă.

Deci, Dan Voiculescu a și profitat deja de această schimbare de macaz de care vorbește în mesajul său pro-Cîțu, așadar e clar că nu are de gând să renunțe la ea pentru anumite fixații morale pentru care, de altfel, nici nu s-a dat de ceasul morții în trecut.

Dar poziționarea pro-Cîțu a celui considerat ”Mogulul Antenelor” ne mai spune ceva: că Voiculescu știe cum se va încheia acest scandal.

Cu alte cuvinte, știe că aceia care au orchestrat dezvăluirile din trecutul premierului nu vor avea câștig de cauză în debarcarea sa din funcție. Nici PSD nu se va bucura de plecarea lui Cîțu de la Palatul Victoria, nici tabăra Orban din PNL de pierderea șefiei liberale.

De ce? Pentru că niciodată în viața lui fondatorul ”Antenelor” n-ar paria pe un cal mort. Dacă ar fi vrut să facă asta, primul care ar fi sărit la gâtul lui Florin Cîțu ar fi fost însuși Dan Voiculescu. 

Așadar, în acest caz, intervenția publică a patronului Antenelor este un senzor foarte clar pentru ce va urma pe scena politică.

Prin intervenția sa de ieri, Voiculescu demonstrează că atacul la Cîțu este de efect numai mediatic și de moment. Cu trecerea zilelor, e de așteptat ca el să se dezumfle natural.

Iar asta se vede și din siguranța afișată de premier, care a dat deja de înțeles că nu dă un pas înapoi – vezi postarea sa de pe Facebook în care exact asta anunță, prin pozele cu el în New York.

Că va avea sau nu de câștigat Dan Voiculescu din poziționarea de partea învingătorului, asta rămâne de văzut. Deocamdată, dacă vorbim ca-n ”business”, el și-a făcut partea lui.

Avatar
Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.