De ce l-as vota pe Kelemen Hunor

noiembrie 9, 2009 0

Cu Basescu, nu. Poate in turul doi, daca o fi sa ajung la vot, ceea ce nu-i deloc sigur. Dimpotriva. Cu Geoana, pas. Nu ma inspira cu nimic, deci pentru mine nu-i un lider. Cu Crin m-am cam lamurit. Vezi aici. Cu Oprescu, imi pare rau. Sa faca intai ceva ca primar si apoi mai vedem. Cu Vadim sau Becali, Doamne fereste. Cu Remus Cernea? L-am vazut recent intr-o emisune electorala pe TVR1. Venise cu lectia invatata si o recita in studio, intr-un limbaj de lemn oengist. Indiferent ce intrebare i se punea el isi spunea poezia. Total inautentic, deci. Ramane Kelemen Hunor si iata cateva motive pentru care s-ar putea sa-l votez pe candidatul UDMR.
Ideologic sunt cel mai apropiat de programul electoral. Asa mi-a iesit facand un test in orb. Dar asta e un motiv totusi subtire, pentru ca nu programele fac un candidat votabil ci candidatul insusi. Iar Kelemen Hunor chiar imi place  ca personaj politic, iar cel mai important criteriu pe care-l am in vedere aici e bunul simt. E de departe cel mai de bun simt dintre prezidentiabilii nostri. De faptul ca e maghiar nu ma impiedic nici in subconstient, probabil. Ba chiar, din punctul meu de vedere, e un atu.
Din experienta mea de pana acum (din armata, facultati, presa, viata de zi cu zi) am constatat ca exista mai multe sanse sa ma inteleg bine cu un maghiar decat cu un roman. M-am intrebat de multe ori de ce. Nu stiu prea bine, dar sigur nu pentru ca as crede cum ca maghiarii, ca etnie, ar fi mai buni decat romanii. Nu. Nu cred in general in calitati colective innascute. Chiar in trustul Realitatea-Catavencu stiu un maghiar de prost gust, un veritabil cocalar (chiar, cum s-ar putea traduce cuvantul in maghiara).
Raspunsul cel mai probabil corect la intrebarea pe care mi-am pus-o e ca fiind minoritari, maghiarii din Romania au crescut cu un mai mare respect pentru diversitate, cu mai multa intelegere fata de aproape. Sunt, in medie, mai toleranti pentru ca stiu mai bine decat majoritarii ce inseamna sa fii la randul tau obiectul intolerantei. Am zis in medie, pentru ca statutul de minoritar, in cazul unora, se traduce taman pe dos, prin rautate si agresivitate. Dar astea-s exceptii inevitabile.
Deci Kelemen Hunor! Cel putin in acest moment, asta e optiunea mea.
PS – Acesta este un experiment

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.