…de ce ma bucur ca Obama a ratat…

octombrie 5, 2009 0

…desi nu e bine sa te bucuri de necazul altuia, mai cu seama atunci cand l-ai votat si crezi ca ofera o alternativa politicii de sistem de care te-ai cam saturat. Pentru ca da, cred in continuare ca Obama va ramane un caz exemplar in istorie. NU pentru ca e negru (ca e mai degraba alb, cum Hillary e mai degraba barbat:) – it’s a joke!), ci pentru ca a izbutit ceea ce nimeni nu credea ca este posibil: sa infranga un sistem unde pleaca ai nostri, vin ai nostri, cu multe confetti si jocuri de oglinzi (cam cum incepe sa se implementeze acum in Romania).
Ce-a ratat Obama? S-a facut de rusine, deplasandu-se pana la Copenhaga cu sotia + Oprah drept bonus (?!?), in incercarea de a convinge comitetul sa accepte Chicago drept urmatoarea gazda a Jocurilor Olimpice. Si-a ratat grandios – Chicago a fost primul oras iesit din cursa. Conservatorii au jubilat, un prieten roman, profesor in America m-a sunat, oarecumva rascracanat intre enervare si jubilatie: „Mai, cum e posibil asa ceva? Cand am auzit ca pleaca la Copenhaga, eram gata sa pariez 5000 de dolari ca jocurile sunt deja facute. Nici un om cu scaun la cap nu risca o asemenea infrangere daca nu are ceva atuuri ascunse in maneca. Asta dovedeste ca Obama ‘al tau’ e un biet naiv care habar n-are cu ce se mananca politica. Credea el ca Oprah le va da frisoane alora din comitetul olimpic? Sau Michelle?”
Asa e: Obama s-a dovedit un naiv. Un naiv de zile mari. Conform diplomatiei, o asemenea infrangere e cel putin usturatoare, daca nu jenanta: seful celei mai puternice tari nu e in stare sa convinga un amarat de comoitet olimpic! Cine l-a pus? Mandria, inclin sa cred. Iluzia ca poate orice.
De asta ma bucur c-a ratat. Pentru ca Jocurile Olimpice la Chicago sau Rio de Janeiro nu reprezinta o miza serioasa. Pe partea mea se pot tine si la Afumatii din Deal. Mai bine sa gresesti cu JO si sa inveti din aceste greseli, decat sa gresesti cand e vorba sa apesi pe butonul nuclear sau ceva asemanator. Obama e ambtios si adaptabil – poate prea adaptabil. Invata din greseli si invata repede. Ca si JFK cu care a fost, de multe ori comparat.
JFK a ratat grandios cand cu The Bay of Pigs.  A avut, insa, puterea sa-si asume esecul, iar la a doua provocare – criza rachetelor din Cuba, s-a comportat exemplar.
Mai bine sa ratezi niste jocuri olimpice decat o schimbare de regim in Cuba. Parerea mea.:)

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.