De ce vrea USRPLUS să scoată adresa personală de pe cartea de identitate

De ce vrea USRPLUS să scoată adresa personală de pe cartea de identitate

iunie 22, 2021 1

În România, există o diferență între cele două documente care atestă identitatea unui cetățean: cartea de identitate (fostul buletin de identitate) și pașaportul.

Dacă pașapoarte au cunoscut în ultimii ani o evoluție în materie de concepție (grafică și de securitate), cărțile de identitate au rămas cu cel puțin un pas în spate.

Nu doar că au un format prea mare, ceva care ne diferențiază de state UE unde documentele similare sunt mai mici, de forma unui card bancar și au chiar cip de memorie, dar au și un conținut stufos, plin de ”balast” informațional, vezi de pildă existența domiciliului.

USR-PLUS propune să nu ne mai fie trecute adresele de domiciliu pe cărțile de identitate, aspect care ar genera „o participare la vot mult mai flexibilă și mult mai firească”, a anunțat copreședintele partidului Dan Barna.

Măsura este una corectă și binevenită. Documentele de identitate din țările UE nu conțin adresa locuinței, pentru că în zilele noastre lumea circulă mult, joburile sunt deseori temporare sau limitate, iar această flexibilitate nu e normal să afecteze drepturi fundamentale cum este dreptul la vot.

„Un alt element important pe care-l vom discuta la coaliție și-l vom propune colegilor noștri, este de a nu mai avea, cum este exemplul mai multor state europene, domiciliul pe cartea de identitate, de a desface această legătură cumva artificială în care identitatea omului este condiționată de existența domiciulului pe respectiva carte de identitate”, a spus Dan Barna, marți, în cadrul unei conferințe de presă.

El apreciază că acest lucru ar permite „o participare la vot mult mai flexibilă și mult mai firească”, transmite Mediafax.

Votul la alegerile parlamentare și locale poate fi exprimat în România doar în localitatea de domiciliu.

O măsură cum este cea anunțată de Dan Barna va fi imediat interpretată drept un interes electoral direct al USRPLUS, care ar vrea să modifice documentale de identitate pentru a facilita votul susținătorilor săi.

Dar o astfel de acuzație devine absurdă de vreme ce inițiativa este, pe de o parte conformă cu legislația europeană, pe de alta vine în favoarea cetățenilor ale căror drepturi sunt îngrădite sau limitate din cauza birocrației excesive.

Este și cazul adresei de pe cărțile de identitate, care te obligă să votezi doar acolo unde ai domiciliu deși tu lucrezi în altă parte.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.