De la popi colindatori la Banica Junior. Menestrelii Craciunului.

decembrie 20, 2008 0

Am vazut si am ascultat un Cd cu colinde cantate de un preot, care inteleg ca e mare vedeta acum. A mers si pe la emisiuni de divertisment ca sa-si promoveze produsul. Mi-a placut. Oricum, pare mai credibil decat Stefan Hrusca. Sau decat Banica Junior. Oameni care au facut din traditia colindului o profesie in sine.
Numai ca s-a petrecut ceva ciudat: Preotul Cristian Pomohaci, in loc sa se rezume la a canta colinde atunci cand apare la tv, a ajuns sa cante muzica religioasa (nu cantece de Craciun) in emisiuni unde altcandva veneau si Hrusca, si Banica Jr. Poate ca el crede ca e un lucru bun. Poate ca nu isi da seama cum e transformat intr-un instrument de facut rating.
Printre acele lucruri care-i impresioneaza pe romani se numara vocile bune asociate unor personaje care nu dau de banuit ca ar putea fi posesori ai acelor voci. Marcel Pavel si-a facut o cariera  din a mima canteretii de opera, fara a se putea ridica vreodata la inaltimea lor. Pentru ca era pitic, mai colorat, avea tupeu si le arata tutuiror cum sufera un barbat adevarat cand se screme pe „O Sole Mio”.  Costel Busuioc nu ar fi atras atentia daca urma Conservatorul. Nu a facut-o cand locuia in Romania si a cantat la emisiunea Andreei Marin. Dar ca zidar roman fugit in Spania, succesul a fost garantat.
Asa se intrampla si in cazul preotului Pomohaci. El crede ca oamaneii sunt miscati de sentimente religioase atunci cand il privesc la TV.  Insa cei care se uita la acest tip de emisiuni, unde manelisti, popi, actori, politicieni si cantareti se dau in stamba, vor circ. Iar un popa care canta bine si vine intr-un moment in care oamenii s-au plictisit de Hrusca si Banica Junior, reprezinta o atractie.
P.S. Nu stiu cum sunt popii care canta, dar dupa mine, playback-ul reprezinta o minciuna. Chiar daca recunosti ca il faci. De ce sa mai dai din maini, de ce sa mai deschizi gura? De ce sa mai mimezi adevarul? Priviti-l pe preotul Pomohaci cum a cazut si el in pacatul muzical. Ups… pana si popii fac playback….

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.