Despre tortura, cu delicatete

aprilie 21, 2009 0

Ideea mi-a venit dupa ce am citit acest articol din New York Times. Un raport al Departamentului de Justitie al SUA arata cum doi suspecti arabi au fost torturati de 266 de ori prin waterboarding. Adica prin inecare aproximativa. Adica esti bagat cu capul sub apa si tinut pana esti gata sa mori, dupa care esti scos afara. Si procedura se repeta de cateva ori pe zi , timp de cateva luni sau cativa ani.
Vi se pare brutal? Dar daca prin acest procedeu ar fi aflate informatii care salveaza cateva sute de vieti omenesti? Pentru ca aceasta este justificarea celor de la CIA. Problema a pus-o si Sam Harris in „The End of Faith”. Ce ati face pentru a salva o persoana iubita? Ati recurge la torturarea unui ins care va poate ajuta sa o salvati, dar nu vrea? Pe de alta parte insa, se prea poate ca persoana torturata sa fie complet nevinovata, iar sub presiunea durerii si spaimei sa inventeze lucruri sau sa recunoasca ceva ce nu a facut doar pt a nu mai fi torturata.
Personal, cred ca tortura a fost si este o parte asumata a oricarui razboi. Orice alta discutie se poate prelungi la infinit, in lipsa unor criterii concrete de cuantificare a riscurilor si beneficiilor.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.