Dezbatere VoxPublica: Ar trebui să avem în buletinul de vot o căsuţă goală pentru "opţiunea albă"?

octombrie 12, 2009 0

E deja o stare de spirit care renaşte cu ocazia fiecărei sesiuni electorale. Mulţi spun că nu votează, că n-au de unde alege, că îşi anulează votul. Alţii spun că trebuie să aleagă răul cel mai mic. Într-atîta dezamăgire, ne întrebăm dacă nu cumva ar fi utilă o căsuţă albă în buletinul de vot în care să voteze nemulţumiţii. Ar aduce o căsuţă albă mai mulţi oameni la urne?
votalb
Adrian Moraru de la Institutul pentru Politici Publice spune că a făcut această propunere în 2004, dar că nu a fost băgată în seamă. S-a considerat că e de ajuns să laşi votul alb sau să ştampilezi de două ori pentru a anula. Moraru însă vede un sens suplimetar în prevederea acelei căsuţe speciale NOTA (None of the above):

Eu am vrut să se bage special această opţiune pentru că în felul acesta separi proştii care îşi anulează involuntar votul de aceia care chiar vor să opteze pentru anularea votului. Şi nu doar în semn de protest Ştiu cazuri de oameni din mediul rural care merg la vot pentru că e un eveniment al satului, dar care îşi anulează, în cabină, buletinul, pentru că nu au un favorit clar. Oamenii aceia ar trebui să aibă o căsuţă specială unde să voteze.

Adrian Moraru nu crede că acea căsuţă pentru  NOTA nu ar aduce oameni mai mulţi la votare („poate doar prima oară, cînd ar însemna ceva nou”), dar crede că am avea o informaţie preţioasă despre cîţi oameni ar fi dorit cu adevărat alţi candidaţi.
Laura Cernahoschi a făcut o scurtă trecere în revistă a statelor care acceptă “căsuţă albă” în buletinul de vot:
Opţiunea “votului alb” există pe buletinele de vot din mai multe ţări, în special acolo unde votul este obligatoriu:

  • În Grecia, pe buletin apare o căsuţă în care scrie “alb”, pentru alegătorul nemulţumit de oferta politică poate pune ştampila. De curând a apărut însă şi un partid al cărui acronim desemnează cuvântul “alb” din greacă
  • În Ucraina există varianta “împotriva tuturor”
  • În Spania – vot alb
  • Americanii au opţiunea de a trece pe buletinul de vot un candidat pe care îl propun ei. Tradiţia americană este ca cei nemulţumiţi de politicieni să treacă numele unui personaj de desene animate. Cum Mickey Mouse este cel mai cunoscut personaj, el apare în mod constant la toate alegerile prezidenţiale pe câteva buletine de vot. O situaţie asemănătoare se petrece în Finlanda, unde însă este mai popular Donald Duck.
  • În ţările în care votul de protest este marcat pe buletinul de vot cu formula “none of the above” (nici una din variantele de mai sus), candidaţii au folosit uneori în favoarea lor această posibilitate. În Serbia, spre exemplu, a fost înfiinţat partidul Nici Una din Variantele de Mai Sus. În Australia, la laegerile federale din 2007, candidatul Geoff Richardson şi-a schimbat numele în None Of The Above

Valeriu Stoica vedea, într-un interviu pe care ni l-a acordat, această dorinţă de a sancţiona prin anularea votului sau prin neprezentare ca o probă de imaturitate a alegătorului român care se lasă amăgit şi care apoi devine dezamăgit:

E firesc să fii dezamăgit după ce te-ai lăsat amăgit. Singura cale ar fi să nu te laşi amăgit. Eu cînd votez aleg, aleg între mai multe variante, nu votez pentru că sînt amăgit. Partea proastă este că oamenii cînd aleg au în minte propriul portret şi, cînd nu-l găsesc pe lista de vot, spun „dom’le nici unul nu mă reprezintă”. Asta este un viciu fundamental de gîndire al alegătorului. Pentru că în democraţie alegătorul nu se poate alege pe el însuşi. Din păcate, dorim idealul. Şi numai noi sîntem ideal pentru noi înşine. Ar însemna să avem 22 de milioane de aleşi.

Ar trebui să amintim şi de paradoxul democraţiei, votul alb, aşa cum apare el într-unul dintre cele mai frumoase romane de meditaţie socială, “Eseu despre luciditate”, al lui Saramago. Oamenii din capitala unei ţări hotărăsc un soi de revoltă mută, votînd aproape toţi alb. Ce urmează de aici? Guvernul devine paranoic şi începe să caute isteric motivele acestei revolte stranii, după ce părăseşte în pripă capitala. Iar oamenii îşi continuă viaţa nestingherit, în ordine. O frumoasă utopie… Credeţi în ea?

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.