Dezbatere VoxPublica: Vîrstă egală de pensionare pentru femei şi bărbaţi?

octombrie 7, 2009 0

Guvernul vrea să-şi asume legea pensiilor. A izbucnit un scandal politic care nu ne interesează aici. Important e că UE şi FMI vor să crească vîrsta de pensionare, Guvernul vrea să ia măsuri, iar pe noi nu ne întreabă cam nimeni ce vrem. e criză şi nu sînt bani! Pînă în 2014, vîrsta de pensionare va trebui să crească pînă la 60 de ani pentru femei şi la 65 de ani pentru bărbaţi. Pînă în 2030, pensionarea se va face la 2030, indiferent de sex. Decreţei, ţineţi-vă bine!
Ioana Avădani crede că se uită prea uşor jobul casnic imens pe care îl face femeia şi, mai ales româncele. În plus, Avădani cere studii, date, înainte ca o astfel de lege să fie propusă, ceea ce e aproape o insultă către autorităţi…

„Dintr-un anumit punct de vedere, ideea pare în regulă. Dacă muncim la fel, contribuim la fel, ar trebui să şi ieşim la pensie la aceaşi vîrstă. Pe de altă parte, prin tradiţie în România femeia mai are şi un job domestic pe care nimeni nu-l contorizează, nimeni nu ştie cît volum de muncă e acolo.

Ştiu că vorbesc urît, dar ne-ar trebui studii care să ne spună cît muncesc bărbaţii, să se calculeze un volum de muncă mediu pentru bărbaţi, pentru femei şi abia apoi să se ia hotărîrea”

Laura Cernahoschi vrea aceeaşi vîrstă de pensionare cu bărbaţii şi vine cu argumente şi date comparatistice din UE:

“Fetelor, dacă vrem egalitate în drepturi cu bărbaţii, va trebui să o acceptăm şi când e vorba de obligaţii. Eu una nu vreau să am salariul mai mic decât colegii mei doar pentru că sunt femeie. În cazul ăsta, va trebui să accept să ies la pensie la aceeaşi vârstă cu colegii mei bărbaţi. Nu doar pentru că aşa prevede legislaţia europeană şi pentru că aşa se întâmplă deja în întreaga Europă (mai puţin Marea Britanie, cred, Austria tocmai a egalizat vârsta de pensionare), ci pentru că aşa este corect.  Este corect, cu atât mai mult cu cât, chiar dacă ne vom pensiona la aceeaşi vârstă, oricum vom apuca să „mâncăm” din pensie mai mult decât ei, mai exact, cu 7,1 ani mai mult, în medie. De ce să contribuim o perioadă mai scurtă la fondurile de pensie şi să beneficiem o perioadă mai lungă de ele? Dacă aş fi bărbat, nu mi s-ar părea deloc corect. Datele publicate de ONU săptămâna trecută arată că femeile au o speranţă de viaţă în România de 76,1 ani, iar bărbaţii de doar 69 de ani. Foarte departe de cei 84 de ani pe care se aşteaptă să îi trăiască o franţuzoaică sau o spanioloaică, ce-i drept. Şi ele tot la 65 de ani ies la pensie. Ar trebui să ne concentrăm, deci, pe prelungirea speranţei de viaţă.
Totuşi, se vor găsi apărători ai sexului slab care să spună că femeile muncesc şi la crescutul copiilor şi uneori pierd vechime în muncă din cauza asta. E altă discuţie, care poate fi deschisă. Ca în Franţa, mamele  românce ar putea beneficia de vechime suplimentară la calcularea pensiei, pentru fiecare copil. Sau taţii, dacă stau ei acasă cu copiii. Pentru că vorbeam despre egalitate…”

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.