Diaspora ucraineană se întoarce să lupte cu rușii. ”Mi-am pierdut fratele, ucis de schije la Lugansk”
Un număr mic, dar din ce în ce mai mare, de ucraineni care trăiesc în Marea Britanie fac planuri să se întoarcă în patria lor pentru a lupta cu armata rusă dacă invazia acesteia se intensifică, au spus liderii comunității, citați de The Guardian.
Ei au spus că expații ucraineni, inclusiv veterani ai războiului cu Rusia din 2014, vor lua din nou armele în mână pentru a apăra țara ca răspuns la acumularea de trupe ruse de-a lungul și în interiorul granițelor estului Ucrainei.
Olesya Khromeychuk (foto sus), directorul centrului cultural Institutul Ucrainean din Londra, a spus, de asemenea, că se așteaptă ca prietenii ei din Ucraina să se alăture forței de apărare teritorială, adăugând că unii dintre artiștii cu care a lucrat și-au petrecut weekendul trecut reparând un adăpost antibombe.
„Doar să-ți imaginezi ce fel de vărsare de sânge ar putea provoca acest lucru este îngrozitor. Mi-am pierdut fratele, care servea în forțele armate ucrainene, în prima linie în 2017. Volodia avea 42 de ani când a fost ucis de schije în regiunea Lugansk. A trăit în Europa de Vest, dar s-a mutat înapoi pentru a se alătura luptei de acasă.”
Khromeychuk, 38 de ani, care a scris despre moartea fratelui ei în cartea ei recent publicată, A Loss, a adăugat:
„Au fost câteva luni grele, pentru că a trebuit să reamintesc tuturor că suntem în lupta asta de opt ani. Mii de oameni au murit. Chiar speram că aceasta va deveni o chestiune pentru memorii, nu pentru știri”
Wolodymyr Pawluk, președintele Asociației Ucrainenilor din Marea Britanie, a declarat că mulți veterani militari care trăiesc în Marea Britanie se gândesc să se întoarcă, o minoritate care a decis deja să facă acest lucru.
„La Londra, pot spune doar că o mână de oameni au spus că se vor întoarce”, a spus Pawluk, 58 de ani.
„Sunt multe alte persoane despre care am auzit că vor pleca, deși nu-i cunosc personal.”
Marta Mulyak, șeful filialei din Londra a Organizației Naționale de Cercetași Plast din Ucraina, a declarat:
„Aud oameni care locuiesc nu numai aici, ci și în alte țări europene spunând: „Ei bine, dacă vine vorba de război, vrem să mergem acolo. Vrem să facem parte din această apărare.”
Mulyak, 39 de ani, care a subliniat că mișcarea de cercetași nu a fost implicată în aceste planuri, a adăugat:
„Realitatea este că nimeni, în afară de ucraineni, nu va apăra pământul ucrainean”.
Ea a spus că unii dintre prietenii și membrii familiei ei din regiunea de est a Ucrainei s-au alăturat recent unei noi forțe de apărare teritorială înființată de guvern în ianuarie, ai cărei membri civili vor ajuta la combaterea trupelor ruse.
„Unii dintre verii mei se gândesc la asta. Unii dintre prietenii mei s-au alăturat deja. Mulți dintre prietenii mei s-au alăturat deja în armata regulată. Toți oamenii cu care vorbesc în Ucraina spun că ne vom apăra țara.”
La fel ca mulți alții din diaspora ucraineană, Tetyana Vovnyanko, care locuiește la Londra, monitorizează cu nerăbdare amenințarea la adresa familiei ei.
Vovnyanko, în vârstă de 48 de ani, a spus că fratele ei și majoritatea celorlalte rude ale ei locuiesc lângă Vrubivka, un sat între Kiev și Odesa, despre care agențiile de presă deținute de Rusia au raportat ieri că a fost bombardat de „mercenarii ruși”.
Ea a adăugat:
„În această dimineață [marți], am vorbit cu ei și am ascultat analizele ucrainene și au spus că unul dintre posibilele lovituri și planuri, pe care Putin le are în minte, va fi ca invazia să aibă Kievul sub controlul trupelor ruse și, probabil, se vor muta spre orașul în care locuiește familia mea. Asta m-a făcut foarte anxioasă și nervoasă.”
Vovnyanko, co-fondatorul British-Ukrainian Aid, care sprijină persoanele care suferă de conflictul armat și criza umanitară din Ucraina, a declarat că organizația de caritate ar putea acum să se orienteze către furnizarea de provizii medicale și îmbrăcăminte caldă forțelor de apărare teritoriale. „Dacă va avea loc o luptă sau o invazie, ei vor ajuta și răniții.”
Petro Chymera, 32 de ani, șeful Asociației de Tineret Ucrainean din Bradford, a declarat că familia sa pregătește planuri de urgență pentru a ajuta familia cumnatei sale din Sumy, un oraș din nord-estul Ucrainei, să caute refugiu în Marea Britanie.
„Fiind un oraș din prima linie, dacă ar fi o invazie, există acea îngrijorare și acea frică și planuri de urgență [dacă este] posibil să se îndrepte spre vestul Ucrainei spre Kiev, sau, în cazul familiei mele, dacă ar putea veni aici.”
Muzicianul Peter Solowka, a cărui trupă The Ukrainians a fost înființată cu un an înainte ca Ucraina să-și declare independența față de fosta Uniune Sovietică în 1991, a declarat că cultura de rezistență a țării va continua pe fondul agravării ostilităților.
Fostul chitarist Wedding Present, în vârstă de 62 de ani, din Oldham, al cărui tată era ucrainean, a spus:
„Istoria culturii și muzicii ucrainene se referă la oamenii care luptă împotriva opresiunii. Oamenii pleacă la luptă și tu plângi când îți părăsești familia pentru că s-ar putea să nu te mai întorci. Nu va dispărea doar pentru că niște tancuri apar în capitală. Au fost sute de ani în care această cultură a supraviețuit unor asemenea lucruri.”