Din POIENITZA- numarul unu (despre Beta Israel)

noiembrie 7, 2007 0

Inaugurez azi o sectiune noua. Sugestia pentru titlul ei mi-a venit de la mai multe postari ale dumneavoastra. Se va chema „Din POIENITZA” si va inventaria, periodic imi doresc eu, texte scrise de vizitatorii, regulati sau ocazionali, ai acestui blog.

Textul de astazi ii apartine lui Laurentiu Nicolae. E o privire proaspata si originala pentru un context, cel actual, in care se ruleaza foarte multe locuri comune. (C. Patrasconiu)

Beta Israel – lecţia poporului evreu pentru Uniunea Europeană -Laurenţiu Nicolae 
În anii 80 şi 90 Statul Israel a adus pe teritoriul său, prin cele mai mari evacuări aeriene din istoria omenirii, aproape întreaga populaţie de evrei „negri” din Etiopia. Peste 100.000 persoane au aterizat, la propriu şi la figurat, în doar câteva ore, direct din epoca de piatră în civilizaţia secolului 20. Mulţi dintre aceşti oameni nu văzuseră niciodată pînă atunci un chibrit, un ferăstrău, un ciocan sau măcar o găleată. Ce să mai vorbim de telefon, maşină, radio sau televizor?  Încă înainte de sosirea lor guvernul israelian a elaborat programe prin care aceşti evrei din Etiopia, numiţi „Beta Israel”,  să fie pregătiţi pentru a face faţă societăţii israeliene, una dintre cele mai avansate tehnologic din lume. Prin aceste programe ei au fost învăţaţi totul: să scrie, să se încalţe, să se comporte în societate, să se spele la duş, să tragă apa la WC. Astăzi, la 20 de ani de la sosirea primilor evrei din Etiopia, deşi sunt şi critici la adresa acestor programe este evident că integrarea lor în Israel este un succes absolut remarcabil.Bărbaţi care înainte arau desculţi cu plugul de lemn tras de vaci dirijează astăzi prin calculator sisteme de irigaţii cu picătura. Femei care ştiau doar să folosească războiul de ţesut manual lucrează astăzi în costume speciale de protecţie în laboratoare farmaceutice de înaltă tehnologie. 
Uniunea Europeană ar trebui să pună în aplicare pentru populaţia rromă un program de integrare asemănător. Avem datoria, toţi europenii, să-i învăţăm pe aceşti oameni tot ce este necesar pentru a se integra în societatea modernă. În loc să irosească aiurea o mulţime de bani pe tot felul de seminarii fără rost, pe tot felul de reclame televizate penibile „împotriva discriminării”, U.E. ar trebui să finanţeze un program prin care aceşti oameni să fie învăţaţi cum să se spele, cum să mănînce, cum să folosească  un WC, cum să se poarte în societate, la fel precum a procedat statul evreu cu Beta Israel. 
Rromii sunt Beta Israel ai Europei. 
P.S. Regizorul francez de origine română Radu Mihăileanu a realizat în anul 2005 un film artistic despre Beta Israel, numit „Va, Vis et Deviens”.  

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.