Două chestii înspăimîntătoare din raportul demografic. Şi nu sînt cu prostituţie şi droguri

septembrie 23, 2009 0

Poate e cazul să mai şi citim raportul comisiei prezidentiale asupra riscurilor sociale şi demografice. Dezbaterea pe marginea legalizării drogurilor (deşi acolo se vorbeşte doar despre dezincriminare) sau a prostituţiei trebuie purtată. Dar ce-ar fi să medităm şi a unor lucruri şi mai urgente şi înspăimîntătoare de-a dreptul, nu doar răscolitoare de prejudecăţi:

Câştigul mediu al salariaţilor din grupa de vârstă de 55-64 ani a fost de 2,4 ori mai mare decât al celor mai tineri salariaţi, din grupele de vârstă de 15-24 ani şi cu 35% mai mare decât al celor de 25-54 ani. În acelaşi timp câştigurile medii din unităţile aflate în proprietate publică au fost cu apro­ximativ 50% mai mari decât cele din unităţile aflate în proprietate privată, iar cele din regiile autonome au fost cu aproximativ 40% mai mari decât cele din so­cietăţile comerciale.
Populaţie activă este foarte redusă (de aproximativ 47% din totalul populaţiei şi 55% din populaţia de 15 ani şi peste). Rata de activitate a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) s-a diminuat cu circa 20% (peste 2 milioane persoane) între 1990 şi 2004 şi reprezenta 63% în anul 2007, faţă de o rata de activitate medie a ţărilor UE-27 de 70.5%). Populaţia ocupată s-a redus de asemenea în perioada de tranziţie, numărul persoanelor ocupate în 2005 fiind cu circa 2,4 milioane mai mic decât cel din 1990.
In comparaţie cu mediile europene, România se particularizează prin pon­derea mai crescută a cheltuielilor cu sănătatea şi cu familia, în detrimentul celor efectuate pentru problematica şomajului şi a celei privind locuirea şi exclu­ziunea socială.

Bun, deci daca cineva ar mai avea chef ar vorbi despre gerontocratie declarata oficial…

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.