Duduie economia? S&P laudă Guvernul României, iar investitorii în energia verde au pe masă proiecte de 7 miliarde $
Europa se confruntă în continuare cu pandemia de coronavirus. Creșterea numărului de cazuri, împreună cu apariția unor noi tulpini mai contagioase ale coronavirusului, au obligat multe state membre să reintroducă sau să înăsprească măsurile de limitare a răspândirii virusului. În același timp, demararea programelor de vaccinare în întreaga UE oferă motive pentru un optimism prudent.
Creșterea economică este așteptată să se redreseze pe măsură ce măsurile de limitare a răspândirii virusului se atenuează.
Potrivit previziunilor UE, economia zonei euro va crește cu 3,8 % atât în 2021, cât și în 2022. Potrivit previziunilor, economia UE va crește cu 3,7 % în 2021 și cu 3,9 % în 2022.
În ceea ce privește România, PIB-ul va crește cu 3,8% în 2021, respectiv cu 4% în 2022. În privința inflației, în cazul României, în 2021 se va înregistra o ușoară creștere la 2,6%, fiind urmată de o ușoară scădere la 2,4% în 2022.
O mare lovitură dată de România pe piețele internaționale este creșterea gradului de încredere printre investitori, ceea ce permite Guvernului să se împrumute mai lejer și la costuri mai mici – un mare avantaj atât pentru stat, cât și pentru firme și chiar simpli contribuabili.
Premierul Florin Cîțu a anunțat ieri pe pagina sa de socializare vestea cea mare:
https://www.facebook.com/florinVcitu/posts/2564619757166001
„România are un guvern care a luat măsuri pentru a dezamorsa riscurile fiscale pe termen scurt și acum prognozăm că datoria publică neta se va stabiliza la 50% din PIB până în 2023”, spune S&P.
Foarte mult a contat decizia guvernului de a retrage legislația costisitoare privind pensile. Legea pensiilor este văzută drept principala pârghie pentru atingerea stabilității bugetare. Agenţia crede că agenda de consolidare pe termen mediu este credibilă, relatează economica.net.
Un semn că economia României este tot mai dinamică îl reprezintă și investițiile străine în mai multe domenii, printre care și al energiilor regenerabile – o prioritate a UE.
Mai mult, companii al căror obiect de activitate nici măcar nu este energia au demarat investiţii dintr-un motiv simplu: regenerabilele, datorită avansului tehnologic, se susţin singure, devenind astfel oportunităţi de business de sine stătătoare, nu doar cu sprijinul statului.
”Potrivit datelor centralizate de ZF, care iau în calcul anunţurile oficiale făcute de investitori, dar şi datele publicate pe site-ul Transelectrica, în acest moment sunt în diferite etape de avizare proiecte eoliene şi solare cu o capacitate de peste 4,8 GW, în valoare de peste 5,7 miliarde de euro”, scrie Ziarul Financiar.