După Iași, și București? Planul anti-Nicușor Dan al USRPLUS: blocarea bugetului Capitalei. ”E o răzbunare”

După Iași, și București? Planul anti-Nicușor Dan al USRPLUS: blocarea bugetului Capitalei. ”E o răzbunare”

aprilie 27, 2021 1

Dezastrul de la Iași pare să nu fie singurul exemplu negativ de blocaj în coaliția de guvernare care afectează viața cetățenilor plătitori de taxe și impozite.

La Iași, din dorința de a-l lovi pe primarul Mihai Chirica (deși s-a lovit el singur, prin inculparea sa din partea DIICOT în afacerea cu terenuri locale), Cosette Chichirău a refuzat să voteze bugetul orașului, lovind de fapt în viața ieșenilor.

”Modelul” ar putea să fie aplicat și la București în ceea ce pare deja un plan al USRPLUS de a se răzbuna pe liberali după ce premierul Cîțu l-a demis pe Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății.

Astfel, consilierii USR PLUS amenință că nu vor vota, miercuri, bugetul Capitalei, dacă primarul general Nicușor Dan nu îi va da drept de semnătură viceprimarului PLUS, Horia Tomescu, pus de Vlad Voiculescu în funcție, înainte ca acesta să plece ministrul Sănătății. Miza, bugetul de 355 de milioane de lei al ASSMB, precum și schimbarea managerilor de spitale. Tomescu are delegate atribuții, însă nu are drept de semnătură, anunță Digi 24.

Primarul general Nicuşor Dan i-a delegat lui Horia Tomescu atribuţiile privind coordonarea celor 19 spitale din Capitală, însă nu şi dreptul de semnătură. Prin urmare, managerii spitalelor din subordinea primăriei pot fi demiși și numiţi în funcţie numai cu acordul primarului general. De asemenea, bugetul de 355 de milioane de lei al ASSMB este controlat tot de primar.

„Nu sunt cerințe noi. Sunt promisiunile din campanie. Principala obiecție pe care o are USR PLUS nu este afilierea politică a unor manageri, ci cum au ajuns acolo. Pentru noi e important să fie făcute concursuri. De asta am cerut închiderea mandatului directorului ASSMB. Trebuie încheiate mandatele din timpul doamnei Firea. Pentru asta, sigur, este nevoie de semnătură”, a declarat deputata USR PLUS Oana Țoiu, la Digi24.

În replică, liberalii acuză USRPLUS

„Înțeleg că există un apetit pe partea de Sănătate pentru domnul Tomescu și apropierea sa de Vlad Voiculescu, dar e mai puțin important cine are semnătură, dacă toți stabilim niște principii”, spune senatoarea PNL Alina Gorghiu.

Fără voturile USR PLUS bugetul Capitalei pentru anul 2021 nu poate fi adoptat. Totuși, dacă toți consilierii USR ar vota alături de cei ai PNL și PMP, bugetul ar putea fi adoptat la limită.

Relația dintre USRPLUS și PNL devine tot mai încordată, după ce premierul Cîțu l-a demis pe Vlad Voiculescu. Cazurile de la Iași și București (plus Sectorul 1) sunt dovada că, deși coaliția a anunțat încheierea crizei interne, lucrurile nu merge deloc.

Surse din PNL au declarat pentru VoxPublica.ro că acțiunile de la București sunt ”un act de răzbunare” al celor de la USRPLUS la adresa PNL din cauza demiterii lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății.

PNL nu este însă nici el mai prejos, făcând exact la fel la Sectorul 1, în războiul cu Clotilde Armand. Organizația PNL Sector 1 ia și ea în calcul să nu voteze bugetul primăriței USRPLUS.

Concluzia: relația USRPLUS-PNL este tot mai nefuncțională, ceea ce va afecta calitatea actului de guvernare și se va întoarce împotriva întregii coaliții aflate la putere.

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
One thought on “După Iași, și București? Planul anti-Nicușor Dan al USRPLUS: blocarea bugetului Capitalei. ”E o răzbunare”
  1. Avatar

    Aurel

    Rusine USR_PLUS; dovediti o atitudine scandaloasa si dezamagitoare in CA al Primariei Bucuresti. Inteleg ca vreti sa fiti stapanii banilor ptr. sanatate . Dece?

    aprilie 28, 2021 Reply
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.