Duşmanii Americii şi ai democraţiei sunt pronunţaţi pe nume, în premieră: Rusia şi China

Duşmanii Americii şi ai democraţiei sunt pronunţaţi pe nume, în premieră: Rusia şi China

martie 8, 2021 0

Avem de a face cu o adevărată europenizare a politicii externe americane, alături de abordarea integrată a politicii externe, de securitate şi apărare, domeniile cele mai apropiate de politicile europene ale actualei Comisii Europene sunt programul economic verde, de combatere a emisiilor de carbon şi a încălzirii globale şi de protecţie a mediului şi proiectul sistemului de imigrare european.

Dacă opţiunile administraţiilor anterioare vizau o abordare ofensivă a democraţiei ca sistem (…) acum, administraţia Biden vede democraţia în pericol şi asumă statutul de cetate înconjurată, care se apără.

Democraţia este astăzi în defensivă, îşi apără statutul acolo unde funcţionează, în inima sistemului occidental, dar şi oriunde s-a dezvoltat în lume, susţinând-o financiar, dar fără a mai încerca exportul de democraţie prin forţa militară, ci prin forţa modelului şi a realizărilor democratice, în format soft power, prin atractivitatea faţă de modul de viaţă şi standardele pe care le are democraţia.

E o schimbare fundamentală de optică, în care este pronunţată şi rivalitatea democraţiei cu autoritarismul şi naţionalismul care creşte de jur împrejurul lumii.

Iar la capitolul duşmani se adaugă din nou corupţia, dezinformarea, dar şi duşmanii ideologici clasici ai democraţilor, rasismul structural şi inegalitatea, ca şi polarizarea excesivă a societăţilor.

Duşmanii Americii şi ai democraţiei sunt pronunţaţi pe nume, Rusia şi China, în premieră pentru o administraţie democrată, altădată mult mai rezervată şi diplomată.

Pe larg, în Adevărul

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.