Ei sunt ”noul USRPLUS”? Ghinea-Drulă-Ion, axa pentru salvarea guvernării anti-PSD cu Florin Cîțu prim-ministru

Ei sunt ”noul USRPLUS”? Ghinea-Drulă-Ion, axa pentru salvarea guvernării anti-PSD cu Florin Cîțu prim-ministru

aprilie 15, 2021 1

Când Dragoș Tudorache a fost lăsat ”moștenitor” de Dacian Cioloș la șefia crizei nu știa că va avea o misiunea atât de grea. Inițial, a jucat pe cartea dură: ”USRPLUS cere demisia lui Florin Cîțu”.

Avea partea lui de dreptate. Cîțu putea s-o facă mai cu ”mănuși”, dar a ales să-și umfle și el ”mușchii” în public. Dă bine la competiția pentru șefia PNL și îi arată lui Ludovic Orban că poate fi și altfel decât ”băiat de băiat” bun la rană.

Deci, just. Dar era prea târziu. Efectele gestului de mână forte se consumaseră deja cu mult înainte de a începe, iar liderii USRPLUS nu știau, debusolați, pe ce cale s-o apuce.

Să accepte? Imagine de a șaptea spiță. Să se opună? Da, însă cum? Păi, cumva ca ”să doară”. Așa a apărut ideea cu ”rămânem la guvernare, dar fără Cîțu”, pe care Dragoș Tudorache a preluat-o din zbor și a trebuit s-o ”vândă” bine ca lider de alianță.

Reacția lui era expresia celor care nu s-au împăcat niciodată cu gândul că trebuie să facă echipă cu ”USL” – ștampila pusă de cei din USRPLUS care nu-i suportă pe liberali alături și îi consideră un fel de ”Ciumă Galbenă”.

Dar este acest segment electoral al USRPLUS majoritar?

Nimeni nu poate ști. Ce se știe însă sigur e că mulți dintre cei care au votat USRPLUS nu au făcut-o din ură față de PNL, ci față de PSD, și din dorința de a aduce la putere politicieni ”altfel”, care să reconstruiască România. 

Câți sunt cei care vor o guvernare alături de PNL, câți cei care vor afară din coaliția actuală cu liberalii și câți nehotărâți, greu de spus. Probabil că n-ar mira pe nimeni dacă fiecare ”felie” ar ocupa o treime din tortul electoral al USRPLUS.

Însă nici nu mai are mare importanță. În ciuda declarațiilor de război inevitabile dintre PNL și USRPLUS, începe să prindă contur un filon ”pragmatic” în alianța condusă de Dacian Cioloș și Dan Barna.

E vorba de lideri cu ”greutate”, unii dintre ei chiar cu trecut de duri anti-PNL, care între timp au realizat că politica nu se face în stradă, nici pe Facebook sau cu pancarte revoluționare, ci prin dialog, responsabilitate, asumare și nelipsitul compromis.

Surse de la vârful USRPLUS au declarat pentru VoxPublica.ro că liderii noului filon care vrea să continue la guvernare cu Florin Cîțu premier sunt și cei mai tenace miniștri: Cătălin Drulă (Transporturi), Stelian Ion (Justiție) și Cristian Ghinea (Fonduri Europene).

”Toți trei sunt oameni de echipă în USRPLUS, deci nu vor face declarații sau gesturi majore împotriva liderilor ca Dragoș Tudorache sau Dacian Cioloș (adepții unei guvernări fără Florin Cîțu), dar convinși că misiunea lor este aceea de a duce la capăt un mandat de 4 ani la finalul căruia să pună pe masa românilor realizări. Ați văzut Drulă ce lovitură a dat mafiei de la Metrou și ce planuri mari are cu autostrăzile, Stelian Ion nu renunță nici mort la repararea erorilor făcute de Tudorel Toader în justiție, iar Cristian Ghinea are experiența cea mai mare dintre ei ca administrator de funcție publică, a mai fost ministru, iar acum va gestiona miliarde de euro, pe care nu are de gând să-i lase pe mâna unora ca Orlando Teodorovici sau alte clone ale PSD-iștilor care au ajuns la butoanele bugetului și au făcut prăpăd”, ne-au declarat sursele citate.

La întrebarea ”Sunt cei trei în conflict cu Dan Barna sau Dacian Cioloș?”, sursele noastre ne-au spus:

”Nu, nici vorbă. Există discuții aprinse, uneori tensionate până la limită, dar Drulă, Ion și Ghinea nu sunt trădători de profesie. Ei sunt mai degrabă într-un conflict de viziune cu acel segment radical al electoratului USRPLUS care nu vrea altceva decât atacuri la adresa partenerilor de guvernare. Practic, cam o treime din votanții noștri. Aceștia nu sunt oameni de rea-credință, au un puternic sentiment anti-PSD, dar din păcate și unul anti-PNL, or asta nu ne ajută să guvernăm pentru binele României. Da, liberalii au problemele lor de integritate, au afaceri de tip baroni în județe, primării, dar până la proba contrarie, dacă nu ajung în justiție, trebuie tratați cu mâna întinsă, nu cu ostilitate. Cum altfel să guvernăm fără ei?”, ne-au declarat aceleași surse.

Motivul pentru care acest ”trio formidabil” informal devine un fel de cap de lance al relației cu PNL este unul simplu: România trebuie schimbată din temelie, or asta nu se poate face cerând capul premierului liberal de câte ori vrei.

”Dacă am fi avut noi scorul PSD, mai era cum mai era. Dar cu 15% ce pretenții poți să ai? Cum mai poate Drulă face autostrăzi fără PNL? Sau Ghinea să aducă banii Europei? Ori Stelian Ion să repare răul făcut de Dragnea și Tăriceanu? Este absurd să ne raportăm la liberali cu ostilitate chiar și când greșesc, cum a făcut Cîțu cu demolarea lui Vlad (n.r. – Voiculescu). Da, nu era nevoie să facă pe durul, mai ales că știm toți de ce l-a demis pe Vlad: ca să arate liberalilor că este puternic, că el nu cedează ca Orban orice la negocieri ca să obțină postul de șef la Cameră (n.r. – Camera Deputaților), că este în stare să ne arate chiar ușa. Sigur că nu ne pică bine, dar Florin (n.r. – Cîțu) nu ne este dușman, dimpotrivă, cu el parcă vorbim aceeași limbă față de Orban. Și mai e ceva: acum ne-am încasat-o și pentru că ne-am opus numirii lui Orban ca premier în iarnă. Pentru că atunci când Florin l-a demis pe Vlad a știut că noi nu mai avem nicio șansă dacă îi cerem demisia, după faza cu Orban. Nu putem să le stabilim noi mereu omul pentru prim-ministru”, ne-au declarat sursele noastre.

Prin urmare, QED. La vârful USRPLUS s-a creat o ”masă critică” sau un nucleul al curentului realist, care nu vrea la putere de dragul PNL, ci pentru a reforma sectoarele primite în Guvern.

Coincidență sau nu, azi, la ședința de Guvern au fost prezenți miniștri USRPLUS, deși cu o zi înainte circula masiv varianta că nu vor mai sta cu Florin Cîțu la masă.

„Guvernarea continuă. Vin de la o ședință la care au participat toți membri cabinetului. Facem lucruri importante pentru români. Avem de guvernat o situație dificilă și o campanie de vaccinare de succes. În ședințele de guvern nu există certuri sau dispute. Suntem acolo pentru a aproba acte normative pentru români. Discut foarte des cu Klaus Iohannis. Discuțiile sunt discuțiile noastre”, a declarat Florin Cîțu.

Care a fost reacția lui Dragoș Tudorache față de surpriza de mai sus?

„Nu este niciun pas în spate. Este vorba despre un exerciţiu de responsabilitate din partea colegilor noştri miniştri. Erau decizii foarte importante, în primul rând pentru gestiunea pandemiei, erau dozele de Pfizer care trebuie să intre în ţară – trebuie aprobat acest memorandum, erau ajutoare pentru unităţi sanitare din mai multe judeţe din ţară care trebuiau aprobate, de asemenea creşterea alocaţiei de hrană pentru pacienţi, alocare de fonduri pentru medicii de familie, care participă în procesul de vaccinare. Deci erau lucruri mult prea importante pentru români, pentru ţară şi de aceea decizia noastră responsabilă a fost de a participa la şedinţa de guvern. Însă – şi din ce înţeleg şi domnul Barna a făcut acest lucru foarte limpede în şedinţa de guvern faţă de premier – poziţia noastră nu se schimbă cu absolut nimic. Încrederea noastră în premier nu mai există începând de ieri dimineaţă”, a precizat reprezentatul PLUS, pentru Digi FM.

Dragoș Tudorache n-a greșit. Pe formă. Pe fond însă, e cu dus-întors ce spune. Pentru că ieri, când el cerea demisia lui Cîțu pe masă, era clar că asta vine la pachet cu absența miniștrilor USRPLUS de la masa actualului premier. N-a fost să fie.

Poate că e vorba de ”responsabilitate”, cum spune Tudorache. Dar s-ar putea ca ea să fie interpretată în sens mai larg de colegii săi de la Palatul Victoria. O ”responsabilitate” pe 4 ani, cu Florin Cîțu prim-ministru.

Mingea e acum la cei care vor ruptura. Dacă nu cumva ruptura s-a produs deja…

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.