Emil Boc, clujeanul “regulat” de “mitici”

octombrie 20, 2009 0

bocDeci… Emil Boc nu mai este dorit la Palatul Victoria. Cel puţin nu de PSD, PC, PNL şi aşa mai departe, partidele care au votat moţiunea de cenzură. Nici nu mai contează dacă acesta sau altul a fost momentul zero al aruncării României într-o criză politică cum nu s-a mai pomenit de la mineriade.
Boc a lăsat primăria Clujului în ianuarie, pentru o pălărie mult mai mare. Unii spun că i-a stat bine, alţii că i-a cam căzut pe ochi. Din păcate pentru premier, a stabilit câteva premiere. Negative. A făcut desigur şi lucruri bune, pentru care i-a mulţumit chiar preşedintele. Am vrut să aflu însă cum s-a reflectat activitatea sa la Cluj. Oare l-ar mai vrea clujenii ca primar? Sigur, discutăm la nivel de speculaţie – la Cluj-Napoca există un primar ales, Sorin Apostu, care nu are însă anvergura politică a preşedintelui PDL.
Am rugat câţiva ziarişti cunoscuţi din Cluj să facă o radiografie a momentului. “Eu cred că Boc ar fi primit cu braţele deschise, nu neapărat ca primar, pentru că nu are, din punct de vedere legal, cum să redevină primar. Cred că din patriotism local şi din solidaritate cu un clujean <regulat> de <mitici>, Boc ar avea parte de o primire bună. Aici lumea aşa a perceput lucrurile: Boc a vrut să facă treabă bună, dar l-au mâncat <miticii>”, susţine Paul Niculescu, redactor-şef la Monitorul de Cluj, care are un frate europarlamentar PDL.
Mihnea Măruţă, fost redactor-şef la Cotidianul, actual blogger de succes, spune că: „Boc a rămas cu o imagine de primar bun. Dacă va dori să revină? Cred că ar fi un pas înapoi pentru el. Va vrea sa redevină premier. Boc va aduna multă dorinţă de a demonstra că a fost dat jos pe nedrept”, spune Măruţă, adăugând că actualul primar, Apostu, nu are în general nicio viziune, dar măcar e curăţenie şi se continuă asfaltările.
„Recent îmi zicea un taximetrist <lasă că vine el, Boc, înapoi şi o să fie mai bine>. E ambiţios şi, în general, starea de spirit din oraş e favorabilă unei întoarceri a lui Boc. Omul e în continuare iubit de oraş, care îl asociază cu ieşirea din mizeria epocii Funar. Sorin Apostu nu are aceeaşi notorietate, în plus se zice în popor că oricum, tot Boc conduce oraşul prin Apostu. Personal, cred că actualul primar e mai aplicat pe administraţie decât pe politică, în timp ce Boc era mai degrabă preocupat de politică decât de administrarea oraşului”, afirmă Bogdan Stanciu, redactor-şef adjunct la Adevărul de seară, Cluj-Napoca.
Dacă alegerile pentru primăria Clujului ar avea loc mâine, Boc ar fi opţiunea numărul 1, crede şi Mihai Goţiu, redactor-şef la Viaţa Clujeanului. ”Da, sunt convins că, în continuare, Emil Boc ar fi votat ca primar al municipiului Cluj-Napoca încă din primul tur de scrutin. Posibil să fi pierdut ceva procente în urma eşecului ca premier, dar, pe de o parte, Cluj-Napoca s-a dezvoltat foarte mult în perioada în care a fost primar (că a fost sau nu meritul lui direct sau a fost vorba de o conjunctură favorabilă, e altă discuție). Pe de altă parte, la Cluj nu a apărut între timp un contracandidat care să fi făcut ceva ori să fi ieșit cu ceva în evidență. Paradoxal sau nu, singurul eventual contra-candidat (dar care la ora actuală n-ar avea nicio șansă) este Sorin Apostu”, spune Goţiu, care este de acord cu varianta clujeanului “regulat” de “mitici”: “Cred că ar funcționa și o solidaritate ardelenească de genul <nu putea să facă mai mult la București. Nu e el de vină, ci l-au săpat cei din jurul lui>. Că e reală sau nu, există această discrepanță, Emil Boc e văzut ca omul care a făcut treabă la Cluj, dar nu a fost în stare să facă același lucru și la București. E normal ca pentru clujeni să conteze mai mult ce a făcut <acasă>.”.
Alegerile la Cluj nu vor avea loc duminica asta, ci probabil într-o duminică de peste trei ani, adică o perioadă destul de lungă să apară noi oameni politici, noi formaţiuni, nenumărate alianţe. Va fi atunci Boc primarul Clujului? E ca şi cum am spune că, da, în 2012 se va încheia viaţa pe pământ. Deci… poate că da, poate că nu.

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.