Europa îi retrage imunitatea europarlamentarului Carles Puigdemont, fugit din Spania după referendumul privind independența Catalunyei

Europa îi retrage imunitatea europarlamentarului Carles Puigdemont, fugit din Spania după referendumul privind independența Catalunyei

martie 9, 2021 0

Parlamentul European a retras imunitatea europarlamentarului Carles Puigdemont, fost președinte al Generalitat de Catalunya (guvernul regional de la Barcelona) și a fugit de justiția spaniolă în 2017. El a fost acuzat pentru organizarea referendumului ilegal pentru independența Catalunyiei din 1 octombrie 2017.

Această decizie permite reactivarea mandatului de arestare euro împotriva sa.

În plus, sesiunea plenară a Parlamentului European a decis, de asemenea, să retragă imunitatea deputaților europeni Toni Comín și Clara Ponsati, la cererea justiției spaniole, anunță Marca.

Votul Parlamentului European, care a avut loc luni, a dat următorul rezultat privind retragerea imunității de la Puigdemont: 400 de voturi pentru, 248 împotrivă și 45 de abțineri.

În ceea ce privește rezultatul votului pentru Ponsati și Comín, decizia a fost de 404 voturi pentru, 247 împotrivă și 42 abțineri.

Ridicarea imunităţii lui Carles Puigdemont şi a altor doi eurodeputaţi separatişti catalani a fost votată marţi de Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European şi va fi supusă sesiunii plenare din martie, au făcut cunoscut surse parlamentare, notează AFP.

Moţiunile care solicită ridicarea imunităţii lui Carles Puigdemont, Toni Comin şi Clara Ponsati, acuzaţi în Spania de rebeliune, au fost aprobate cu 15 voturi pentru, opt contra şi două abţineri în cursul votului în comisie, au precizat aceste surse.

Cazul a fost supus marți votului deputaţilor în sesiunea plenară a Parlamentului European.

După ridicarea imunității celor trei europarlamentari de origine catalană, va fi de competenţa autorităţilor din ţara lor (Spania) să decidă dacă le retrag mandatele.

Carles Puigdemont, Toni Comin şi Clara Ponsati au fost aleşi parlamentari europeni în mai 2019.

Procedura pentru ridicarea imunităţii lor ca eurodeputaţi a fost lansată în ianuarie 2020.

Vizat de un mandat de arestare emis de Spania pentru „răzvrătire” şi „deturnare de fonduri publice”, fostul preşedinte al guvernului catalan Carles Puigdemont s-a refugiat în Belgia pentru a scăpa de justiţia spaniolă după tentativa de secesiune a regiunii sale în 2017.

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.