„European Covid Digital Certificate”, numele oficial al pașaportului ”verde”. UE garantează teste PCR ieftine
Parlamentul European şi statele UE au ajuns joi la un acord asupra certificatului sanitar european pentru COVID-19, menit să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţii de pandemie, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Instrumentul va fi denumit „European Covid Digital Certificate” și nu „certificat verde”, așa cum a dorit Comisia. Va fi o aplicație pentru telefoane mobile, deși poate fi și pe hârtie.
Eurodeputaţii au cerut iniţial ca statele membre să suporte costul testelor PCR, ceea ce unele dintre ele au refuzat.
Compromisul găsit menţionează necesitatea unor teste ”abordabile şi accesibile”, plus angajamentul Comisiei Europene de a mobiliza 100 de milioane de euro pentru achiziţia de teste, folosind pentru finanţare ”Instrumentul pentru Sprijin de Urgenţă de la nivel european” şi, la nevoie, să mobilizeze încă 100 de milioane de euro suplimentare.
Acordul prevede, de asemenea, o finanțare din partea Comisiei Europene de cel puțin 100 de milioane de euro, astfel încât testele PCR să poată fi mai ieftine, așa cum au cerut deputații europeni.
Unii parlamentari s-au plâns că documentul nu merge atât de departe cât ar fi dorit, deoarece doreau ca acesta să fie liber pentru a evita discriminarea între țări.
Nu este foarte clar modul în care vor fi utilizate aceste fonduri, deoarece acordul stabilește că vor fi dedicate acelor cetățeni care trebuie să treacă frontierele foarte frecvent din motive de muncă sau personale.
În orice caz, reprezentantul Parlamentului a precizat că ambii au înțeles că avansarea vaccinărilor va face din ce în ce mai puțin necesară testele PCR. De asemenea, țările pot conveni să includă în certificat teste serologice care sunt mai ieftine și câștigă în acuratețe.
Faptul că unele țări au început deja să-și creeze propriul certificat poate întârzia intrarea în vigoare a celui convenit la nivel european, stabilind în același timp modalități de a le face compatibile pe toate.
În general, pentru ca restricțiile privind călătoriile neesențiale dintr-o anumită țară terță să fie ridicate, numărul cazurilor la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile variază de la 25 la 75.
Trebuie luate în considerare progresele în vaccinarea populației împotriva virusului. Alte criterii existente continuă să se aplice, inclusiv o tendință stabilă sau în scădere în cazuri noi, numărul de teste efectuate, o rată de pozitivitate de 4% și fiabilitatea testelor disponibile. Reciprocitatea ar trebui continuată să fie luată în considerare.